tiistai 1. toukokuuta 2012

"Miten sä teit sen, siis pääsit eroon pikavipeistä?"

Siinä kysymys jonka läheinen ystäväni esitti minulle, kun vihdoin ja viimein tunnustin millainen projekti minulla on käynnissä. Suurimmat taloudelliset vaikeutenihan ovat johtuneet nimenomaan siitä, ettei minulla ole pokkaa sanoa, että olen rahaton, tai että minun ei nyt olisi hyvä mennä sinne, osallistua tähän tai suunnitella tuollaista.
Siihen vaadittiin suunnitelmallisuutta, pientä nipistystä, lujaa tahtoa ja ripaus onnea. Viimeinen pikavippilasku tuli maksettua viimevuoden loppupuolella. Minulla oli siihen mennessä kaksi pikavippiä eri yrityksistä, ja kumpainenkin oli 1000e luokkaa. Toinen oli maksettava yhdessä erässä ja toinen kahdessa, pallottelin noita vippejä niin, että kun olin maksanut toisen pois, nostin toisen jne.. (eli maksoin vippiä vipillä!!!) Tilanne oli kaoottinen, minun kuukausituloillani ja 400e/kk muilla lyhennyksillä (=visa+ opintolaina+joustoluotto) ei ollut mitään mahdollisuuksia purkaa vyyhtiä.
Moni ajattelisi varmaankin, ettei 2000e pikalainat ole paljoa, mutta koska kyseessä on suurempi summa kuin kuukausitulostani jää käteen, olin lirissä ja pahasti. Laskin viime kesänä, että tarvitsen 3000e potin päästäkseni "kuiville". Taustalla oli jo huomattavasti kokemuksia mm. rahoitusjuttujen mokaamisista. Olin tilannut esim. hobbyhallista juttuja 450e edestä niin, että niitä maksetaan 40e/kk. Tarpeeksi monta kertaa kun laiminlöin pienen kuukausierän, ilmoitti hobbari velan kokonaisuutena perintään, jolloin perintätoimiston vaatimaa velkaa ei ainakaan ollut saumaa lyhentää. Paitsi, että aina jotenkin laskujen rytmittämisellä ja lisätuloilla onnistuin kuitenkin. Viimeisien vuosien aikana siis käteen tullut raha on yleensä tosiaan ollut yli 2000e/kk ja samalla lyhennykset on olleet jotain samaa luokkaa. Siis kädestäsuuhun on todella eletty, onneksi ei enää. Kuitenkin näistä yllättävistä paniikkilaskuista johtuen kaikki pienetkin ryhdistäytymisyritykset olivat tuhoon tuomittuja.
Syksyllä sain kuitenkin pottini kasaan, vahingossa. Sain lomaraa 850 euroa ja säästin rahat. Maksoin itseasiassa yhden yhdistyksen laskun omalta tililtäni ja siten yhdistys jäi minulle velkaa, koska meillä on eri pankki en olisi voinut saada rahaa tililleni heräteostokseen. (Niin, voitko kuvitella, omat raha-asiani ovat päin p:tä, mutta olen rahastonhoitajana yhdistyksessä jonka n. 20 000€ rahavirtaa käsittelen viikoittain.) Todellinen onnenpotku tuli kuitenkin muuton yhteydessä. Maksoin edellisessä asunnossani vuokraa 2 vkoa etuajassa, koska vuokranmaksupäivä oli kuun ensimmäinen ja minulla oli palkkapäivä kuun puolivälissä. Vanhan asunnon viimeiseltä asumiskuukaudelta ei tarvinnut maksaa vuokraa, eli käytössä oli 450€ enemmän. Vanhassa asunnossa oli takuuvuokra 900€ ja uudessa ei, siispä kasassa oli 2400€. Sitten käänteentekevän kuukauden (lokakuu) osalta olin niin fiksu, että soitin kaikkiin muihin laskupaikkoihin (lehdet, sähkö, vakuutukset jne.) ja siirsin eräpäiviä sen kerran, niin sain kokoon loput tarvittavat rahat. Muutto myös antoi uutta intoa ja tahtoa asian hoitamiseen. Laitoin myös s-postia kummankin vippifirman asiakaspalveluun ja ilmoitin, etten halua heidän palveluitaan enää ja minut tulee poistaa txt- ja @-posti mainoslistoilta. Ei ole ainoatakaan houkutusviestiä tullut.
Toki, kun muutan seuraavaan osoitteeseen on huomioitava, ettei minulla ole takuuvuokraa mitä siirtää uuteen osoitteeseen, mutta toiveenani on, että saisin rahan säästettyä kokoon muuten. Tein samassa yhteydessä kyllä toimintamallien muutoksia. Uudessa asunnossa jossa olen nyt asunut 6kk en ole kertaakaan jättänyt laskua lojumaan avaamattomana, tai pitänyt palkkapäivän shoppailuhetkiä ennen laskujen maksua. Olen hoitanut asiani kunnialla aiempaan verrattuna. Vipeistä eroon pääseminen oli ihanaa. Odotan innolla sitä voiman tunnetta joka koittaa kun luottokortti on maksettu, tai jonain päivänä joustoluottokin, tai kun säästötili on oikeasti säästötili tai kun olen asuntosäästäjä. Minulla on nyt kuitenkin vakaa usko, että pystyn siihen. Toisin oli, vain kuusi kuukautta sitten.

7 kommenttia:

 1. Hienoa! Sinulla on oikeasti aihetta olla ylpeä tästä saavutuksesta. Moni ei olisi saanut tuota tilannetta käännettyä voitoksi. Nyt vain jatkoa samaan malliin ja pian olet jo velaton. Itse en voi vielä edes kuvitella miten vapauttava tunne olisi olla täysin velkavapaa.

  VastaaPoista
 2. Nostan hattua!

  Itselläkin on menossa vähän samantyyppinen talous kuntoon-projekti. Velkapuolella on kylläkin ollut vain opintolaina + 3 luottokorttia, pikavippeihin en ole (onneksi) koskaan sekaantunut.

  Reilut 5 vuotta sitten muutin pk-seudulle, silloin ei ollut kuin opintolainaa, sitä kylläkin about 13t€. Muutto pk-seudulle oli ammatillisesti järkevää (pitkällä tähtäimellä), taloudellisesti ei. Palkka pysyi ennallaan mutta vuokra kasvoi samantien 250 euroa. Ensimmäisen vuokran maksoin luottokortilta, vanhemmat onneksi lainasivat takuuvuokrarahat.

  Nyt jäljellä on enää opintolainaa about 2t€, joten siitä pääsen eroon tämän vuoden aikana. Ensimmäisestä luottokortista pääsen eroon kesäkuussa. Sen jälkeen pitää maksaa pois vielä kaksi luottokorttia, niitä en kylläkään lopeta, koska ovat maksuttomia. Niiden velan poismaksamisen jälkeen siirryn sitten sille säästäjälinjalle. Ensin kasaan vararahasto, sitten tähtäimeen oma asunto.

  Itse olen onneksi kaveripiirissäni tunnettu siitä, että inhoan festarimeininkiä, tulen pahoinvoivaksi laivalla enkä voi sietää auringonpalvomista. Mua ei siis pyydetä festareille, risteilylle tai rantalomalle ;)

  t. vakkarilukija

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista Velkavanki ja vakkarilukija!

  Tosiaan koen, että enemmänkin oli kyse sattumankaupasta kuin suunnitelmallisista siirroista. Jos asunnon vaihtaminen ei olisi tullut sellaiseen saumaan, en olisi varmaan siirtoa edes uskaltanut tehdä. Marraskuussa tiesin kuitenkin, että eräpäivien siirrolla en taloutta joulukuussa kaada, koska luvassa oli suhteellisen messevät veronpalautukset. Vakkari, hurjan hienoa tahtia olet lyhentänyt opintolainaa! Onnittelut siitä! Siinä on niin matala korko, että olisiko kuitenkin kannattavampaa pienentää maksuerää, jotta saat luottokortit maksettua nopeammin? Itseäni kuumottelee maksaa luottokortti jo pois osittain joustoluotollani ja osittain nipistämällä. Haluaisin niin kovasti edistymisen askeleita... Hyvä jos voi "nuukailla" ilman syyllisyyttä. Siihen pitäisi itsenikin oppia. Oliko sulla velkavanki niin, että lyhennät kaikkia lainoja samanaikaisesti, vai keskitytkö yhden lyhentämiseen kerrallaan?

  VastaaPoista
 4. Hei,

  olen kyllä miettinyt luottokorttien poismaksamista niin, että tekisi opintolainaan minimilyhennykset. Jossain vaiheessa se oli tarkoituksenakin mutta sitten tuli aina jotain ja ....you know ;)

  Olen siis päätynyt siihen, että priorisoin opintolainaa, vaikka se ei ole taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Opintolainan lyhennyksiä kun ei voi käyttää uudelleen. Välillä on sitten eletty viimeinen viikko ennen palkkapäivää ennen rahaa tai hyvin niukalla rahalla mutta onneksi tapanani on kokkailla pakastimeen isompia määriä lihapullia tmv. kerralla, joten sitten on syöty töissä lounaaksi kaapista/pakastimesta löytyviä tuotteita tyyliin riisiä/pastaa+jauhelihapihvi/lihapullia+pakastevihanneksi. Sitten on voinut sanoa työkaverin hese-houkutteluille, että kun mulla on eväät (eikä että mulla ei oo rahaa) =)

  Itse asiassa opintolainaa oli alunperin kahdella eri lainasopimuksella, joista priorisoin ensimmäistä kohdistamalla 80 prosenttia lisälyhennyksistä siihen. Se loppui viime kuussa.

  Nyt mietin vielä, että miten käytän ensi kuun lomarahat. Osa opintolainaan, osa luottokortteihin, osa erinäisten hankintojen tekemiseen mutta missä suhteessa. Alunperin tarkoitus oli ostaa polkupyörä mutta totesin, että sillä rahalla, mikä pyörään haluamillani kriteereillä menisi, saa mukavasti piennettyä velkasaldoa. Ja en kuitenkaan jaksaisi polkea koko kesää töihin (13 km/suunta), joten jätän pyörän oston ensi kesään ja kuljen junalla.

  t. se samainen vakkarilukija

  VastaaPoista
 5. Siis eletty viimeinen viikko ennen palkkapäivää ilman rahaa...

  ...ja kirottu sitä opintolainan ylimääräistä 100 euron lyhennystä, jolla olisi käynyt ruokakaupassa. Paitsi, jos sen olisi jo hassannut etukäteen ;)

  t. vakkarilukija

  VastaaPoista
 6. Olin lukenut tämän postauksen silloin, kun luin blogisi läpi ensimmäisen kerran, mutta se varmaan meni sellaisessa huumassa etteivät yksityiskohdat jääneet mieleen.

  Saanko vielä udella kauanko vippikierteesi, eli tuo vippiä vipillä-tilanne kesti?

  Tosi mukavia kommentteja muuten jakelet minulle tuolla Money, money, money-blogissa. Isosti kiitoksia.

  VastaaPoista
 7. Moikka Rouvaseni! Kiitos itsellesi kommenteista ja kysymyksistäsi. Aina muilta tullut palaute ja kysymykset laittavat pohtimaan asioita aivan uudella tavalla. :) Nyt tuo koko vippiaika tuntuu niin käsittämättömän kaukaiselta, vaikka siitä on alle kaksi vuotta aikaa. Mun on tosi hankalaa sanoa, että koska olen ensimmäisen vipin ottanut. Suoraan sanottuna en muista! Kuitenkin osaan sen verran sanoa, että muistot lomamatkoista vuosina 2009 ja 2010 pitävät sisällään sen muiston, että ennen lomalle lähtiessä jännitin, että ehtiikö maksu kirjautua järjestelmään niin, että saan vipin uudelleen nostettua ja sillä lomani rahoitettua. Surullista. Tosiaan sitä jatkui siis ainakin kolme vuotta. Korkoja olen siis varmaankin maksanut sellaiset 6000-8000€ sinä aikana. Lopullinen paniikkipallottelu jne. kesti varmaankin sen puolisen vuotta, kun vipin maksu vipillä meni niin, että siitä ei ollut edes hetkellistä hyötyä laskujen maksuun jne. ;(

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina