maanantai 14. toukokuuta 2012

Uusia oivalluksia.

Katsoin viikonlopun aikana varmaan tuhat jaksoa sarjaa "elät yli varojen" jossa jenkki- kauhistus Larry Winget julistaa budjetoinnin nimeeen ja tylyttää ihmisiä jotka ovat mokanneet raha-asiansa pahemman kerran.

Larry markkinoi itseään ameriikassa nimikkeellä irritationalspeaker jolla viitataan hänen tapaansa osoittaa ihmiselle, että juuri nyt sinulla on mahdollisuus tehdä muutos. Katsellessani ohjelmaa, oli tämä itselleni sivuseikka. Parinkymmenen jakson jälkeen minulle tosin alkoi pikkuhiljaa valkenemaan, että tosiaan: You got to budget! Ohjelmassa laaditaan aina no excuses budget, joka on varsin erilainen kuin kuluttajan aiemmat tottumukset. Mm. Vaateostoksiin ja ulkona syömiseen budjetoidaan 0$. Ohjelmassa on muitakin osa-alueita, kuten korttien katkaisu, läheisille asioiden tunnustaminen, lisätöiden hankinta ja olemassa olevan käyttämättömän pääoman realisointi. Pidän siitä, että ohjelmassa tehdään myös pieniä muutoksia/uhrauksia. Osa muutosta 75 000$ velkataakasta eroon pääsemisessä on tosiaan sekin, että tienataan 200$ pihamyyjäisissä. Penni todellakin on miljoonan alku.

Mutta siitä budjetista. Tein ensimmäistä kertaa budjettia itselleni. Aiemmin olen vain maksanut laskut jasitten katsonut mitä jää. Olen koettanut nuukailla ja lopulta jakson vaihteessa lyhentää mahdollisuuksien mukaan lisää. Nyt ensimmäistä kertaa älysin oikeasti selata kalenteria (palkka tulee siis huomenna) ja miettiä mitä pakollisia isoja menoja on tulossa, mitä hömppämenoja ja miettiä koska on varaa karsia arkisissakin asioissa. Laskin jo kuinka paljon rahaa pitää jättää kesäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle. Näin saan toukokuun loppuun arviointipisteen ja mahdollisesti lisämotivaatiota extralyhennyksillä :) ..olipa epäselvästi ilmaistu.

Ajatukseni siis on, että jos saisin oikeasti palkkani riittämään (jonka kyllä pitäisi riittää), voisin ohjata lisätuloni suoraan lainan maksuun. Ne vapun palkat joista aiemmin mainitsin tulivat tänään. 362,72€ jotka oli vakaana tarkoituksena lisätä normaaliin 500€ lyhennykseen. Alkoi kuitenkin pelottaa.. Riittääkö rahat sittenkään? Maksan huomenna laskut ja viimeistelen budjettini viimeistään ylihuomenna. Esittelen sen sitten teillekin. Ps. Big spender - elät yli varojen on viihdeohjelma vaikka sosiaalipornoa ajoittain muistuttaakin. Fst:ltä tulee nyt myös Norjan Teenage boss, jossa teini saa perheen taloudenohjauksen kuukaudeksi. Suosittelen! Siis ohjelmaa, älkää sentään pennuille rahoja antako! :)

2 kommenttia:

  1. Budjetointi on hyvä keino saada raha-asioitaan kuntoon. Muista kuitenkin pitää se riittävän yksinkertaisena tai pidemmällä tähtäimellä siitä tulee liian vaikea operaatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin todella yksinkertaisena, kun eipä iihen juuri mitään nyt tullut :P BudNJET antaa kuitenkin suuntaa tuleville viikoille, ja toisaalta; vaikka en pysyisi budjetissa on olemassa selvät paikat joista on mahdollista kaivaa rahaa, nostamatta lainaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina