tiistai 3. heinäkuuta 2012

Iloiset uutisetkin maksaa?

Pääsin opiskelemaan! Koulutus tapahtuu työn ohella ja kestää kaksi vuotta. Koulutukseen sisältyy kolmen päivän mittaisia kontaktijaksoja kuukausittain (torstai-lauantai). Koulutusta on 10kk/vuosi. Koulutus ei tapahdu työajalla. Jos pitäisin vuosilomapäiviä koulupäivien ajan, menisi minulla 20 lomapäivää vuodessa. Toinen vaihtoehto on pitää joka kuukausi 2 päivää palkatonta. Jokaisen lähiopetusjutun matkoihin minulla kuluu 60€ (koska pääsen kulkemaan kimppakyydillä). Lisäksi pitänee ostaa uusi tietokone. Koska opiskelu on rankkaa, ei varmaankaan myöskään ole enää niin paljoa aikaa lisätienesteille.

Oliko tämä siis hyvä uutinen?

15 kommenttia:

 1. Jos lisäkoulutus takaa mahdollisuuden saada parempia ansioita sitten koulutuksen jälkeen, voi tuota pitää taloudellisestikin hyvänä ratkaisuna. Vaikka et pystyisi lyhentämään yhtä paljon kuin ennen, yritä silti pitää huolta ettei lainamäärä ainakaan kasva kovin paljon.

  Kannattaa yrittää varautua asiaan ja hyväksyä se, että jostain joutuu mahdollisesti tinkimään tuon kahden vuoden aikana.

  VastaaPoista
 2. Sijoitus kyllä, mutta huolettaa jos tämä vaikuttaa kokonaissuunnitelmaani. Mullahan olisi tarkoitus olla vuoden 2013 lopussa velaton. Oonkohan turhan optimisti...?

  VastaaPoista
 3. ...ja tällä alalla ei kyllä koskaan pääse isoihin rahoihin käsiksi. Nyt AMK tutkinto alla ja tuon jälkeen YAMK.

  VastaaPoista
 4. Onnea opiskelupaikasta! Onhan se koulutus tietynlainen sijoitus tulevaisuuteen. YAMK voi mahdollistaa sellaisia töitä, joihin ei pelkällä AMK:lla ole asiaa. Se on eri asia, että näkyykö se palkassa. Etenkään, jos ne AMK-työt on vuorotyötä ja YAMK-työt virka-aikatyötä ;)

  Mitä olen parin tutun YAMK-opiskelua seurannut, niin aika tiukka yhdistelmä työn kanssa. Aito vapaa-aika jää aika vähiin.

  Onko sulla mahdollisuutta tehdä töissä etukäteen tunteja sisään? Siis jos työ on ylipäätänsä sellainen, että tunteja voi tehdä sisään? Mulla on yksi kollega, joka saisi tehdä lähipäivät (1½ työpäivää/kk) sisään etukäteen mikäli opiskelupaikka irtoaa tänä vuonna.

  Ja tarvitko sä välttämättä uuden tietokoneen? Onko nykyisessä jotain vikaa? Onko sulla läppäri vai pöytäkone? Jos tarvitset läppärin pelkästään lähipäiville, niin riittäisikö miniläppäri sellaiseen?

  Jos tarvitset uuden koneen, niin mitään Maccia ei sit välttämättä tarvi ostaa ;) Itse vaihdoin läppärin toissa syksynä ja facebookissa kun pyysi suosituksia, niin heti tuli liuta "osta macci!" kommentteja, vaikka olin selkeästi ilmoittanut, että budjetti on max. 600 euroa.

  Konsultoin sitten asiassa tätiäni, joka puuhastelee tietokoneiden kanssa sekä työn että harrastuksen puitteissa ja päädyin hänen suosituksestaan sellaiseen 500 euron koneeseen, jonka tehot riittää mainiosti mun opiskelu- ja muuhun käyttöön. Merkki oli sama kuin vanhassa koneessa, joka 4 vuoden käytön jälkeen lähti vanhemmille tuulettimen vaihdon jälkeen mökkikoneeksi (vastineeksi sain synttärilahjaksi pienen sponssauksen uuteen koneeseen :D).

  Ja jos sen uuden koneen hankit, niin selvitä, että onko teillä esim. töiden kautta saatavana Officea. Meillä oli silloin joidenkin tietoturvaongelmien vuoksi sopimus poissa käytöstä, joten ostin officen itse. Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olin maksanut satasen (tai 150 euroa) siitä, tuli sopimus uudelleen voimaan ja olisin saanut sen alle 20 eurolla. Silloin oli vähän grrrr!, etenkin kun sen 2 viikon aikana en todellakaan ollut uhrannut ajatustakaan gradulle, jonka vuoksi sen Officen tarvitsen kotiin. Ei sillä, että sille on sen jälkeenkään uhrattu pahemmin ajatuksia, pitäs varmaan pikkuhiljaa ;)

  - vakkarilukija. (pitäs varmaan kohta hankkia ihan oikea profiili tälle nimelle ;))

  VastaaPoista
 5. Moikka vaan!

  Onhan se tosiaan aika kova setti, mutta tehtävät on onneksi työelämälähtöisiä ja toisaalta mulla on opiskelukaveri työyhteisössä. Olen yhden kaksivuotisen erikoisammattitutkinnon tehnyt (ja vieläpä kehittämishankkeen aikana) joten uskon kyllä tietäväni mihin olen hyppäämässä. Juurikin tuosta syystä ylityötunnitkin on tosiaan tuttuja.

  Näinhän ei saisi olla, mutta meillä voi tosiaan kerätä ylityötunteja niin, ettei niitä ole pakko tasata 6 viikon listalla niin kuin lakisääteisesti kuuluisi. Siispä nyt tänä kesänä olen 3vko vuosilomalla ja viikon ylityövapaalla. Olen itsenäisissä asiantuntijatehtävissä, siispä ylitöitä ei "tekaista" hihnalta, vaan taotaan silloin kun rauta on kuuma. Ainut ehto on, ettei laittomia päiviä saa suunnitella, ja jos valitset kirjoitella raportteja klo 21 illalla, ei työnantaja maksa iltalisiä. Siispä mahdollisuudet keräilyyn on. Tästä mielipiteitä voisi jakaa loputtomiin, mutta itselle tunti tunnista systeemi sopii hyvin. Kukaan ei siihen pakota, eikä yleinen työkulttuuri kannusta plussien keräilyyn. Palkatonta pohdin, koska haluan pitää ensi vuonna 9 viikon loman ja otan tältäkin vuodelta säästöön ensi kesäksi lomia. Keräilen niitä ylkkyjä pikkuhiljaa pankkiin jo ensi kesälle. Tämä vuosi osoitti myös, että keväällä on pakko pitää lomaa, muuten ei polla kestä heinäkuun puoliväliin. Työni on henkisesti kuormittavaa vaikka puitteet on ihan jees ja duunikaverit huippuja. Ihmisten kanssa kun tehdään töitä, on siinä vaan paljon haastetta. Läppäri mulla onkin, ja historiallinen sellainen, joka on ihan perus HP, mutta kuusi vuotta vanha ja käyttiksenäkin on Xp. Siis hitaus ja epävarmuus on ne syyt miksi vaihtaa tahdon. Kaatuilee aina miten sattuu jne. Ihan perus 500e budjetti olis itselläkin tarkoituksena. Onhan niitä halpamalleja acerit yms. mutta itse luotan HPhen. On pelittänyt tosi hyvin ja toivottavasti seuraajansakin. Office nimenomaan opintojen ja luottamustehtävien vuoksi. Firman kortilla saan -10% kodinkonemyyjältä ja opiskelijakortilla officen puolet halvemmalla. Ainut syy jonka takia Macin voisin hankkia on palomuuri/virusturva settien välttäminen, toistaiseksi saa kuitenkin jäädä. ps. Tee se profiili!! :)

  VastaaPoista
 6. Ainiin ja vielä se piti sanoa, että opiskelemaan pääsyn parhaita puolia on kyllä se, että syksyllä on yhdet alan päivät jotka kestää kolme päivää ja hintaa niillä on 500€ yritin maanitella pomoa, että saisin mennä sinne, mutta koulutusbudjetti oli mulle tänä vuonna 700€ ja olen käyttänyt jo 850€ (Hups!) Nyt kun tilasin opiskelijakortin, maksaa koulutuspäivät 150€ ja sain luvan mennä! :D

  VastaaPoista
 7. Mitä alaa meet opiskelemaan? Kiinnostaa! :D

  VastaaPoista
 8. No vastataan ympäripyöreästi; ihmisalaa... jos vastaan kysymykseen, anonymiteettini järkkyy, koska se rajaa minut 20 hengen joukkoon ;)

  VastaaPoista
 9. Mietit kannattaako opiskeleminen. Voit yrittää laskea, montako vuotta sinun tarvitsee tehdä uusia töitä (oletettavasti paremmalla palkalla), jotta saat kokoon opiskeluaikana menettämäsi ansiot. Muista huomioida isompi veroprosentti. Lisäksi voisi yrittää laskea menetettyä tuottoa, tai oikeastaan tilanteessasi velanmaksun hidastumisen aiheuttamaa kulua.

  Uusi tietokone kolmen päivän per kuukausi takia? Onko kyseessä mielestäsi tarve vai halu? Itse en hankkisi uutta noin pientä käyttöä varten.
  Yhdessä kommentissa mainittu 600 euroa kuulostaa myös aika paljolta, pari vuotta sitten hyvä laite maksoi 400 euroa ja nykyiset koneet on varmasti vielä parempia kuin silloiset (mieheni it-insinööri haki sopivan sukulaistytölle opintoihin joskus 2009 tjsp).

  Toivottavasti et pahastu suorasta puheesta. Tarkoitus ei ole olla tyly, mutta mietin vain miten itse toimisin jos olisin tilanteessasi.
  Onnea silti opintoihin!

  VastaaPoista
 10. En pahastu! Kaikki kommentit ja keskustelu on tervetullutta! :) Pakko todeta, että opintojen pohtiminen taloudellisesta näkökulmasta on kyllä aika turhaa, koska tilaisuudesta en kyllä koskaan luopuisi. Ammattiala on niin tuore, ja sinne on kova tunku joten tilaisuuteen on tartuttava. Selvää on, että tällä velkamäärällä en kokopäiväiseksi opiskelijaksi lähtisi, ellei ammattialallani olisi aivan älyttömän heikko taloudellinen tilanne. Sitä pelkoa ei ole, joten turha miettiäkään. Itse nimenomaan olen pohtinut n. 400e konetta en vaadi suuria ominaisuuksia, taisi olla joku lukijoista joka siitä arvokkaammasta koneesta puhui. Lähipäivillä en tarvitse konetta. Osaan kirjoittaa muistiinpanoni edelleen ihan käsin. :) Lähinnä siis hiertää nykyinen kone ihan muutenkin. Tämänkin kommentin kirjoitan ensin wordiin ja tallennan joka lauseen jälkeen. Sitten vasta copypastella bloggeriin, koska kone tosiaan kaatuilee. Ikää sillä on jo paljon. Suuri osa opinnoista tapahtuu verkkoympäristössä ja vanha käyttis ei avaa kaikkia uusia tiedostomuotoja. Todellisuudessa tämän ongelman vakavuus selviää vasta syksyllä kun opinnot alkavat ja homma konkretisoituu. Alkuun voin toki jäädä tekemään hommia työpaikalle töiden jälkeen, mutta kukapa sitä työpaikalla haluaa notkua esim. viikonloppuisin. Jos hommasta tulee todellinen ongelma koitan ehkä ensin katsoa käytettyjä koneita. Tämän huoltaminen ei enää tule kuuloonkaan koska kyseessä on 6 vuotta vanha läppäri. Siitä ei enää kunnon peliä saa vaikka kuinka yrittää. Koitan nyt pikkuhiljaa kerätä säästöön rahaa, lähtökohta kuitenkin on että uutta läppäriä en velalla/luotolla osta. Jos normaalien lyhennysten lisäksi saan rahaa kokoon koneeseen niin hyvä niin. :) En pidä realistisena sitäkään, että kaikki päivät joutuisin palkattomana ottamaan. Silloin tällöin. Lähinnä mietin sitä, että oman duunini vuositulot on n. 30 000 ja sivutulosta 10 000. Nyt jos opiskeluja on 3päivää kuukaudessa ja tehtävät päälle, saattaa opiskelun hinta lisätulojen näkökulmasta olla esim. 5 000 vuodessa. Tämä ajatus siis syntyy siitä, että mahdollisesti en pysty vastaanottamaan tarjottuja vuoroja opintojen vuoksi ja/tai en jaksa keikkailla samalla tahdilla. Toisaalta esim. yövuorot on loistavaa aikaa opintojuttujen tekemiselle, kun 11h vuorosta konkreettista työtä on n. 4h. Mutta turhapa näitäkään on murehtia etukäteen. Täytyy muuttaa asennettaan. Ehkä sen sijaan että mietin onko tavoitteeni epärealistinen, lisään uuden tavoitteen YAMK tutkinto suoritettu keväällä 2014!

  VastaaPoista
 11. Hei, mielenkiintoinen blogi. Itse juuri vapauduin 3,5 vuoden projektilla velkavankeudesta 12t veloista, joten ymmärrän missä menet. Priorisoi menojasi, elä niin "normaalia" elämää kuin pystyt veloista huolimatta ja etsi shoppailun sijasta itsellesi halpoja tai ilmaisia huveja, niin projekti etenee ja velanmaksu ei stressaa liikaa. Ja kannattaa tutkailla aina tarjoukset ennenkuin ostat mitään. Vertaa - sivusto on auttanut moneen asiaan. Kannattaa laskea mikä on minimisumma, jolla velattomuus toteutuu esim. 2013 joulukuun lopussa ja maksaa joka kuukausi sen verran pois. Yli jäävä raha on sitten vararahastoa, jolla maksellaan yllättäviä menoja ja lomailuja. Tsemppiä ja onnea ja intoa opiskeluun!

  VastaaPoista
 12. Mitä kuuluu Tainalle? Olisi mukava kuulla, kuinka projektisi etenee. Itselläkin kovat talouskuurit päällä, ja vielä pitäisi vajaa 3 vuotta jaksaa, jotta velkavankeus 12t helpottaisi ja voisi aloittaa vapaamman, fiksun ihmisen elämän. :) Edellisen kommentit allekirjoitan täysin, itsekin juuri tuota samaa mantraa yritän toitottaa: kulut minimiin, velanmaksua aidosti kykyjen mukaan, säästörahasto pystyyn, ja elämäniloja muualta kuin shoppailusta.. Kyllä se tästä pikkuhiljaa onnistuu, ja mieltä lämmittää nähdä kuukausittain velkataakan tippuvan.. Tsemppiä kaikille talousremppalaisille!

  VastaaPoista
 13. Mitä kuuluu?? Löysin juuri blogiisi ja mielenkiinnolla luin koko blogin alusta loppuun. Samassa veneessä ollaan, tosin paljon isommalla velkasummalla. Blogin pitämistä olen miettinyt kun meitä on paljon muitakin samassa veneessä, mutta en taida osata.

  Mistä noita Larry Winget-jaksoja vois katsoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, en osaa kyllä sanoa mistä noita wingettejä löytyy, aiemmin katsoin niitä siis ihan telkkarista. Tais olla subi taikka jimi.

   Poista
 14. Mulla on morkkis. Ja paha morkkis onkin. Postaan kohta uuden tekstin jossa avaan tämänhetkistä tilannetta hieman.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina