torstai 10. tammikuuta 2013

Minä ihan tosissani yritän...

Tänään tein ehkä rohkeimman teon elämässäni. Menin pankkiin ja kerroin kuinka asiat on.

Pyysin, että irsisanoisivat joustoluottoni niin, ettei siinä olisi enää nostomahdollisuutta vaan vain normaali maksusuunnitelma. Ei kuulemma käy. Pyysin, että vaihdettaisiin velka normaaliin pankkilainaan ja maksan sen pois. Ei kuulemma käy. Tai siis jälkimmäinen vaihtoehto onnistuu jos otan takaajan.

Kerroin, ettei minulla ole takaajaa ja että tarvitsen keinon päästä eroon luotosta. Ei onnistu. Ainoa mahdollisuus on irtisanoa luotto niin, että maksan sen takaisin kaiken kerralla, tai maksaa pikkuhiljaa maksusuunnitelman mukaisesti.

Kysyin virkailijalta, että onko hänellä nyt jotain jäänyt ymmärtämättä. Olen ottanut lainan vuonna 2008 ja saanut maksettua 0€. Olen maksanut pankille jouston hoitokuluja ja korkoja kohta 3000€ ja lainaa on edelleen 7000€. Kysehän ei ole siis ollenkaan siitä, ettei minulla olisi ollut rahaa maksaa lainaa pois, vaan olen elänyt yli varojeni ja nostanut lainaa aina uudelleen. "Niin no, sitä olisikin kannattanut harkita etukäteen." No niin olisi juu, mutta mistä minä olisin voinut tietää olevan NÄIN typerä, en nimittäin uskonut olevani.


"Eikö nyt kuitenkin olisi järkevää pitää jousto, jos vaikka joutuu työttömäksi...?" Yritin sanoa, että jouston voisin pitääkin jos työttömyyttä pelkäisin (eikä silloinkaan saatana ole järkeä elää velaksi!!!!) Mutta tapissaan olevaa lainaa ei ainakaan kannata pitää, ja siinähän vasta onnellisia sitten työttömänä ollaan kun on 7000 maksamatonta velkaa.

Ymmärrän täysin, että tämä on omasta typeryydestäni johtuvaa, mutta silti koen saaneeni nyt sen verran paskaa palvelua "kotipankistani", että ilmoitin jo etukäteen, että tulen irtisanomaan 28 -vuoden asiakkuuteni.

Aion ensi viikolla kiertää kaikki paikkakuntani pankit läpi (viisi kappaletta!!!) ja selittää tilanteeni. Kysyn haluaisiko pankki ostaa velkani, siis myöntää normaalin lainan jolla voisin maksaa jouston pois ja irtisanoa. Jos mikään pankki ei tähän suostu, avaan päivittäiseen asiointiin tilin toisesta pankista, siirrän kaiken rahaliikenteen sinne ja katkon "kotipankkini" pankkitunnukset ja avainluvut. "Kuoletan tililiikenteen siis itse" Minullehan tulee kuitenkin joka kuukausi edelleen lyhennyslasku kotiin, ihan yhtä hyvin voin lyhentää lainaa toisen pankin tililtä käsin. Tällä toiminnalla estän pääsyni verkkopankkiin ja lainan nostoon. Eihän se nyt varsinaisesti sitä estä, mutta ainakin hankaloittaa. Pakkohan minun olisi mennä pankkiin ja ottaa uudet availuvut, siinä lienee kynnystä riittämiin.

Tyhmä olen ollut, mutta nyt minulla on vähän huijattu olo. Pyysin apua ja sain laimeaa vittuilua.

16 kommenttia:

 1. Mulle on käynyt aivan samalla tavalla. Me unohdettiin epätoivossamme yksi asia - pankki ei ole ystävämme, se on liiketoimintaa. Ne saa tulonsa juuri niistä korkomaksuista ja kk-kuluista, ja siksi auliisti pyytävät jatkamaan samaan malliin. Eli voi olla että saat saman vastauksen muistakin pankeista. Mulla on sulle yksi tosi hyvä lukuvinkki: the total money makeover / Dave Ramsey. Sieltä saat paljon uusia ajatuksia, tukea ja ihan konkreettisen toimintasuunnitelman. Suosittelen ihan lämpimästi! Kyllä se siitä, tuolla draivilla alkaa kyllä kohta näkyä valoakin tunnelin päässä. :) - Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Heidi!

   Kiitos kommentista! Koitin heti netistä katsellatuota kirjaa.... Mutta heikohkolla menestyksellä. onko siitä suomen kielistä versiota, osaan kyllä englantiakin ihan kohtuudella, mutta olisi niin kovin nopeampaa lukea jos olisi sulomenkielisenä. Katsoin myös hepun verkkosivut läpi ja sieltä löytyikin mielenkiintoisia budjettipohjia yms, joihin olisi ihan hyvä yöhemmin hieman tarkemmin tutustua.

   Aivan oikein, pankki on yritys sekin, mutta ärsyttää erityisesti se, että pankit mainostavat itseänsä "välittävinä ja ymmärtävinä".

   Poista
 2. Hei!
  Luin tässä juuri junassa välillä Jyväskylä-Kuopio koko blogisi läpi. Ei voi kuin ihailla sitä rehellisyyttä, jolla kuvaat meille lukijoille elämääsi.
  "Ostospurskahdukset", joita kuvaat ovat minulle tuttuja. Vähän kuin olisi unessa palkkapäivänä, ostelee innoissaan ja jo kotiin päästyään sitä katuu.
  Itselleni hyviksi konsteiksi saada rahankulusta kuriin ovat osoittautuneet esim. pankkikortin vaihtaminen tavallisesta Visa Electroniin. Vähän hassuahan se on, että akateeminen uranainen ylittää toistuvasti tilinsä, mutta Electronilla ei se onnistu, joten se on vaan minulle parempi vaihtoehto. Siinä on myös se hyvä puoli, että kun luottokortti on erikseen, ei siis pankkikortin kanssa samassa, olen laittanut luottokortin nyt jäähylle laatikkoon, enkä kanna sitä mukanani lompakossa lainkaan.
  En ole kytköksissä firmaan, enkä siksi mainosta, mutta meidän perheelle on Balancion ollut oiva apuväline kulutuksen seurantaan. Varsinkin kun perheessä on kaksi rahankäyttäjää ja useita kortteja. En osaa sanoa, että onko vuosimaksu suhteessa liian suuri yhdelle hengelle.
  Onnea suunnitelmiisi!
  T: Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Kirsi!
   Kiitos palautteesta! :) olen kokeillut balancionia itse aiemmin, kun sain saiturin kautta 4kk ilmaisen kokeilun. Mulle tuotti hankaluutta siinä se, että se toistuvasti tiliöi kustannuksia väärään paikkaan. Esim. Aiemmin puhuin niistä aineettomista hyödykkeistä joiden elämää halusin seurata. Melko usein n. 8€ tupakks+ energiajuoma ostos tuli tehtyä huoltsikalla jonka takia ne meni kahvilakuluihin tai bensaan aina. Mä oon kyllä aina tykänny siitä saverista, kun kertaoston jälkeen se on ilmainen. Pitää vaan muistaa kirjata sinne kaikki menot, muutenhan siitä ei ole mitään hyötyä..

   Poista
  2. ...ja mä itseasiassa harvemmin kuitenkaan kadun ostoksiani, enemmänkin kadun niillä tehtyä velkaa. Ostokset on sinänsä aina ihan järkeviä. Tai ainakin mulle, en kuitenkaan osta esim. Kaappia täyteen ruokaa jota en syö, vaatteita jotka jää käyttämättä tai vaikkapa elokuvia jotka katson kerran. Tsemppiä teidän perheen talouden tarkasteluun. Tuo visaelectron kortti-homma on ihan järkevän kuuloinen :)

   Poista
 3. Jos olet siihen valmis, hyvä vaihtoehto voisi olla Takuusäätiö. He voisivat koota lainasi yhdeksi isoksi lainaksi, ja sopia tuloihisi suhteutetun maksusuunnitelman. Takuusäätiön lainasta tulee luottotietomerkintä lainan maksun ajaksi, koska sillä pyritään katkaisemaan lisävelkaantuminen. He eivät toimi pankkina, vaan yleishyödyllisellä periaatteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koen ettei tilanne ole toivoton. Minimilyhennyksillä ja tiukalla kurilla homma on hallittavissa. Takuusäätiö on hyvä vaihtoehto monille, mutta koen ettei se ole toistaiseksi itseäni varten.

   Poista
 4. Itse sain kanssa vajaa pari vuotta sitten "vaivoikseni" erään isännän puolelta olevan henkilön pankkiasiat/laskut yms. Kättelyssä myöskin huomasin tuon että oli useampi luottokortti jota vinguteltiin aina kun saldoa vapautui. Oli jopa pankki tasaiseen tahtiin nostanut tuota luottorajaa ylemmäs ja ylemmäs. Tasaisesti nämä rahat kaatuivat kurkusta alas. Yleensä sain vain laskuista käteen pelkän laskun, en erittelyjä en mitään. Mutta sitten kun sain käsiini nuo erittelyt valkeni todella silmät, kun korkoa ja kuluja meni lähemmäs 100 e joka kuukausi ja itse lyhennystä justiin ja justiin parikymppiä. Toisin sanoen tuo velka todellakaan ei pienentyisi, mikäli maksaa vain sitä mitä lapussa sanotaan. Loppu viimein päädyinkin häneltä ottamaan pankkikortit pois ja vain tarvittaessa hän saa jonkun kympin rahaa kaupassa käyntiä varten tai niin että minä olen ko. ostokset käynyt tehtyä. Joka kuukausi summia on lyhennetty enemmän kuin on määrätty ja näin ollen *huokaisee helpotuksesta* on päästy aivan uusille tuhat luvuille.
  Hienoa lukea suoraselkäisyydestäsi ottaa itseä niskasta kiinni. Matka ei todellakaan ole helppo, mutta se on mahdollinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna Maarit kannustuksesta :) Itsellänikin on luottoa, itseeni :)

   Poista
 5. Minulle on käynyt joskus muutamia vuosia sitten samalla tavalla, että minulle kertyi noin 3000 euroa luottokorttiluottoa. Maksoin lopulta tuon velan joustoluotolla, jossa oli pienempi korko. Tuo joustoluotto oli sovittu pahan päivän varalle, mutta se kuluikin sitten luottokortin maksuun. Sitten halusin vielä halvemman lainan, jolla maksaa tuo joustoluotto, mutta sepä ei enää onnistunutkaan ilman takaajia. -Tämä on pankille hyvää liiketoimintaa, koska kalliimpia luottoja myydään helposti, mutta halvempaa lainaa ei enää noin vaan saakkaan. Lopulta sain noin vuosi sitten maksettua kaiken pois ja jäljellä on enää halpaa asuntolainaa. Valitettavasti joustoluotto pitää joko maksaa vähitellen takaisin tai liittää se esimerkiksi osaksi halvempaa lainaa kuten opintolainaa tai asuntolainaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ymmärrän tuon pankin näkökulman oikein hyvin, mutta tuntuu kohtuuttomalta yksittäisen ihmisen kiusaamiselta silloin kun on omasta itsestä kyse. ;)

   Poista
 6. Pankkien toimitaan kuuluu palvella asiakasta, minkäköhän takia se ei tässä lainan irtisanomisessa onnistu.
  Itselläni kun on luottotiedot menneet, niin sain visan noin, eli irtisanoin sen käytön luottoyhtiön kanssa ennenkuin luottotiedot menivät. Nyt vaan makselen sitä pois.
  Ainahan kannattaa pikkasen olla ovela, eli kysyy just että mitä jos menen muun pankin asiakkaaksi, ja vien tulot teiltä pois ? auttaiskos? ja kysyy , Sammosta olen kuullut joustavuutta, ja Lammin säästöpankista... mut vaativat juuri tilit sinne. Tsemppii !!

  VastaaPoista
 7. Sitä koitin, vaan eipä onnistunut. :/

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Hei hyvät naiset ja herrat tarvitset lainan maksaa pois laskujaan jos kyllä ​​huolehdi enää, ota meihin yhteyttä nyt sähköpostitse kuin johnlutherloanfirm@gmail.com jotta voimme edetä siirron kunnossa,
  ystävällisin terveisin
  mr luther ....

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina