keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Muutama sananen lisätienesteistä.

Monessa säästämiseen/velkojen maksamiseen liittyvässä blogissa kannustetaan tekemään lisätyötä rahavirran kasvattamiseksi. Sain juuri 2: duunistani reippaat 400 euroa puhtaana käteen. Tämä tokikin tarkoittaa sitä, että minulla on freelance verokortti ja maksan kaikesta saamastani tulosta 26,5% veroa sen sijaan että maksaisin sivutulosta 40%. Tämä on mielestäni ainoa järjellinen tapa tehdä sivutöitä, paitsi jos on kyse kertaluonteisista kaverinpalveluksista joista maksun yleensä saa verottomana. Omalla alallani palkat on jokseenkin matalahkot. Tuo 400e tulo tarkoitti kahta aamuvuoroa (la ja su) sekä yhtä yövuoroa. Koska kaikki vuorot olivat lisällisiä (yö, viikonloppu jne.) tuli käteenkin ihan mukavasti.

Jälleen kerran kuitenkin mietin, että mikä onkaan loppujen lopuksi tämän hinta suhteessa muuhun elämääni. Sanomattakin on selvää, että tämä vaikuttaa vapaa-aikaani ja toisaalta pitkällä juoksulla omaan työhöni. Olen anonut esimieheltäni sivutyöluvan ja se on myönnetty minulle esimiehen veto-oikeudella. Eli jos osoittaisin työssäni uupumisen merkkejä tai esim. kieltäytyisin työmatkasta sivutyön takia on esimiehellä oikeus kieltää sivutyöskentelyni. Olen saanut sivutyöstäni ammatillisesti paljon ja vuoden 2011 palkkanauhojen mukaan rahaa on tullut verollisena n. 10 000e (mihin nekin raht on menneet?)

Sivutöissä on kuitenkin oma kuoppansa joka on kysynnän ja tarjonnan laki. Yleensä vuoroja ei ole tarjolla etukäteen listalla, koska henkilöstömitoituksella pitäisi lista saada pyörimään. Sijaisuudet tulevat siis usein lyhyellä varoitusajalla ja sille soitetaan jonka tiedetään ottavan. Toisaalta jos tiedetään työntekijän pitkästä s-lomasta ja soitetaan ja kysytään 3 viikon listalle 11-14 vuorosta, iskee itselle suuruudenhulluus. Nyt keikkailupaikassani on ollut alkuvuodesta pitkiä sairaslomia ja yksi pidempi työloma, siispä töitä on ollut tarjolla. Laskin tässä kalenteristani, että olen tämän vuoden puolella tehnyt jo 12 keikkavuoroa. Minulla on ollut 2 päivän peräkkäisiä vapaita kahdesti joululoman jälkeen. Lisäksi olen kolmesti tehnyt laittoman työvuoron, eli olen tehnyt yksittäisiä öitä arkisin. Esim. tiistaina 21-08 yövuoro ja perään 8.30-16.30 omiin töihin. Siinä voidaan kyllä miettiä mikä on työtahti iltapäivästä? Varsinkin jos edellisenä päivänä ennen yövuoroa ei ole nukkunut edes parin tunnin päiväunia.

Plussia on paljon, mutta toisinaan tunnen kyllä suuuuuurta harmitusta, kun ajattelen omia työkavereitani, työnantajaani ja vähäistä vapaa-aikaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina