lauantai 15. helmikuuta 2014

Mitä ihminen tarvitsee?


Tervetuloa lukemaan triptyykkini ensimmäistä osaa. Tämä otsikko sai äänestyksessä eniten ääniä ja on nyt siis kolmiosaisen julkaisusarjani ensimmäinen osa. Tämä teksti voisi käsitellä sitä, mitä tavaroita ihminen tarvitsee, mutta ei käsittele. Tässä tekstissä pohditaan sitä, mitä ihminen ihan oikeasti tarvitsee.

Mitä ihminen tarvitsee?

Ulkoasiainministeriö toteutti vuonna 2008 Mitä ihminen tarvitsee? -kampanjan, jonka tavoite oli herättää ihmiset ajattelemaan omia arkisia valintojaan ja niiden vaikutuksia muualla maailmassa elävien ihmisten elämään. Kampanja otti vahvasti kantaa ihmisten kulutustottumuksiin ja siihen kuinka oikeastaan ihmisen perustarpeet ovat vesi, ruoka ja suoja. Tämän jälkeen meidät täyttää halu. Jos kaikki kuusi miljardia ihmistä, eläisivät maailmassa samalla tavalla kuin suomalaiset tarvitsisimme muutaman maapallon lisää kattamaan kulutuksemme kustannukset.



Tavara ja omaisuus on vain yksi näkökulma pohtia sitä, mikä on ihmiselle tarpeellista. Ulkoasianministeriö selvittikin meille jo muutaman perustarpeen (vesi, ruoka ja suoja). Jos menemme yhtään syvemmälle asiaan, voimme havaita, että ihminen tarvitsee vielä paljon muutakin.

Jos asiaa pohtii filosofiselta näkökulmalta, ei Platonia, Spinozaa ja kumppaneita tarvitse kauaa kahlata kun voi todeta, että ihminen tarvitsee arvostusta, itsenäisyyttä, turvallisuutta, kokemuksia ja ymmärrystä.

YK:n ihmisoikeuksien julistus on loistava asiakirja jota lukemalla voi aina hetkellisesti pohtia omaa yhteiskuntaa ja sen toimintaa ja suhdetta maailmaan. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen jälkeen lista kasvaa. Moni ihmisoikeuksien julistuksen kohdista menee myös filosofien termien alle, mutta tarpeita on lisää; tarve tehdä työtä, saada päättää omasta kehostaan, avioitumisestaan, omaisuudestaan. Suosittelen. Kannattaa lukea. Helpoiten teet sen tässä osoitteessa.

Mutta riittääkö tämä?

Maslow´n tarvehierarkian mukaan tarvitsemme ensin perustarpeet, jotka tulee tyydyttää, jonka jälkeen ihminen alkaa etsiä tyydytystä ”korkeammille” tarpeille. Korkeammat tarpeet ovat kuitenkin niitä jotka mielestäni ovat paljon perustarpeita inhimillisempiä.

Maslow kuitenkin itsekin totesi myöhemmin, että tarpeiden tyydytys ei välttämättä etene hierarkkisesti, vaan mikä tahansa tarvetyyppi voi korostua riippumatta ”alempien” tarpeiden tilasta. Maslow’n tarvehierarkian mukaan fysiologiset tarpeet ovat kuitenkin ensisijaisia.


Kun omat perustarpeeni ovat kunnossa huomaan haluavani ylempien tasojen asioita aktiivisesti, mutta silloin kun jollakin tasolla puutteita esiintyy, katoaa kiinnostus ylempiä asioita kohtaan, vaikka ne voisivatkin ehkä itse asiassa toimia lääkkeenä puutteeseen ja sen käsittelyyn. Olenko hakenut taloudellisesti haastavissa tilanteissa vahvistusta ylemmistä kerroksista, vai hakannut päätäni seinään rahattomuuteni kanssa ja alistunut osaani? Niinpä.

Maailma on viisaita ihmisiä täynnä ja kaiken edellä mainitun allekirjoitan, vaan uskon myös siihen, että jokainen meistä kulkee omaa matkaansa tässä yhteiskunnassa ja erilaiset elämäntilanteet ja vaiheet pitävät sisällään erilaisia tarpeita.

Mitä ihminen tarvitsee? Mitä minä tarvitsen?

Matkan varrella olen paljon pohtinut, että millaista tavaraa tai omaisuutta tarvitsen. Kuitenkin huomaan, että suurin omaisuuteni löytyy sisältäni. Tunteet, kokemukset, oppi, äly, inspiraatio, intohimo, huumori, arvot ja etiikka. Siinä on tärkein omaisuuteni. Olenhan ihminen.

2 kommenttia:

  1. Kuinka voi kirjoittaa sen kun tässä nyökyttelen tekstisi lopulle päätä ja mielessäni sanon "niinpä, niinpä"? No ehkä se tulikin jo.
    Henkinen / tunnepuolen syvyys asioihin ja kosketus itsen siihen puoleen luo hyvän pohjan silloin kuin joku alempi tarvehierarkian tarve on epätasapainossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. No niinpä taisit kirjoittaakin :) "Tunnepuolen syvyys"on hyvin sanottu. Toisaalta jos miettii sitä, millaisissa tilanteissa ihmiset kokevat olevansa onnellisimmillaan; rakastuneena, tuoreena vanhempana, uskon löytäneenä tai vaikka uuden asian/harrastuksen/työn aloittaneena. Ne ovat kaikki kriisin paikkoja, mutta silti endorfiinejä jyllää kehossa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina