lauantai 9. tammikuuta 2021

Kirjaston sakko- ja varausmaksut ja kuluttomat päivät

Sähköpostiini tuli ilmoitus, että lainat ovat umpeutumassa. Uusin lainat ja samalla huomasin, että alueeni kirjastoon on vihdoin ja viimein tullut mahdollisuus maksaa varaus- ja sakkomaksut verkkopankkitunnuksilla tai maksukortilla kotisohvalta. Tämä on uskomattoman hyvä asia, sillä alueeni kirjastossa saatavat kasvavat korkoa jos on kyse sakkomaksusta. 

Olen aikanaan ollut säännöllinen kirjastossa kävijä. Minulla oli viikoittainen lukuaika (keskiviikkoisin), jolloin menin kirjastoon ja luin lehtiä sydämeni kyllyydestä. Nyt korona-aikana tämä on jäänyt niinkuin kaikki julkisilla paikoilla hengailu. Maksoin tuon huiman 1,60€ verkkopankissa heti pois ja sinetöin samalla sen, että tästäkään päivästä ei tullut kuluton päivä.

Laitoin yhdeksi tavoitteekseni tammikuulle, että minulla olisi vähintään kymmenen kulutonta päivää, eli ns. rahavapaata päivää. Joudun huomamaan, että minulle on selvästi tärkeämpää hoitaa asiat pois päiväjärjestyksestä HETI, kuin keskittää kuluja samoille päiville. Käyn verkkopankissa lähes päivittäin. En osaa sanoa syytä, varmaan minusta on vaan kiva katsoa että olenhan edelleen budjetissa eikä tileiltä ole hävinnyt mitään. Jos pankissa on lasku joka erääntyy tässä kuussa maksan sen tietenkin heti pois. Tästäkin voidaan olla montaa mieltä, että onko järkevää antaa laskuttajalle raha heti, vai tulisiko se maksaa virallisena eräpäivänä. Sanoisin että tämä on varmaankin makuasia.

On kuun yhdeksäs päivä ja minulla on vasta yksi kuluton päivä, mutta olen hyvin budjetissa, joten saattaa olla etten tavoitetta saavuta. Nyt mietinkin mitä tämä tavoite minulle edustaa? Käyn kuitenkin n. kerran viikossa kaupassa, joten kyse ei ole siitä että ramppaisin kaupassa jatkuvasti. Varmaan tässäkin voisi tapahtua koukuttumista. Onko sinulla tällaista haastetta? Mitä sinä sillä tavoittelet?

4 kommenttia:

 1. Me yritetään myös pitää kuluttamattomia päiviä, mutta pirullisen vaikeaa se on kahden hengen taloudessa. Itselle kuluttamattomia päiviä tulee nykyään helposti suurin osa kuukauden päivistä, mutta puolisolla tuntuu olevan vaikeampaa ylipäätään suunnitella menoja, tai pidättäytyä kuluttamasta pikkujuttuihin. Korona on kyllä helpottanut asiaa, tässä kuussa yhteisiä kuluttomia päiviä on tainnut olla 5 tämä päivä mukaan lukien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Totta tuo, että kahden hengen taloudessa tämä on varmaan vielä hankalampaa. Itse jäin pohtimaan juuri sitä, että pitäisikö ennemmin katsoa juuri sitä mihin kuluttaa ennemmin kuin milloin kuluttaa. Toki saisin kuluttomia päiviä vaikka sillä, että odottaisin vaikka kuukauden kymmenenteen päivään ennen laskujen maksua, jolloin saisin kaikki maksettua samaan aikaan. Tämä vaan sotii omaa filosofiaani vastaan. Laskut aina ensin ja sitten vasta katsellaan kuinka elämää elellään...

   Poista
 2. Minäkin koitin aikanaan näitä "no spend" kuukausia, mutta nyt en ole sellaisia enää harrastanut. Itsellekin on tullut tavaksi käydä joka päivä läpi tilit ja budjetti, ja maksaa aina heti pankkiin tullut e-lasku. En vain kestä katsella sitä laskua roikkumassa verkkopankissa. Ja toisaalta, lasku tulee maksaa joka tapauksessa, joten sillä ei ole väliä maksaako sen heti vai eräpäivänä.

  Ennen taloudellista heräämistäni jouduin hyvinkin tarkkaan laskeskelemaan eräpäivien kanssa, että rahat varmasti riittää tilillä, nykyään ei tätä enää Luojan kiitos ole.

  Kuluttamattomien päivien sijaan seuraan ennemmin ruokamenoja ja muita menoja joihin voin valinnoillani vaikuttaa. Olenkin miettinyt haastavani itseni esim. vaatemenojen, muiden "omien rahojen" kategorioitten seuraamiseen ja vähentämiseen. Tavotteena voisi olla, että ei osta mitään turhaa/ylimääräistä eli ei-pakollista kuukauteen.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! No tämäpä juuri! Olen nyt myös ymmärtänyt sen, että paras budjetti ja säästö syntyy kulutustottumuksia seuraamalla ja kevyesti ohjaamalla rajojen asettamisen sijaan. Ehkäpä luovun tavoitteesta ja vain seuraan asiaa huvin vuoksi. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina