keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Velkakatsaus

Minulla ei enää ole kulutusluottoja tai luottokorttivelkaa, mutta minulla on kaksi suurta velkaa. Auto- ja asuntolaina. Vaikka molempia on jo hieman maksettukin, on summat sitä luokkaa että niiden maksaminen tuntuu suorastaan absurdilta. 


Autolaina on otettu hieman yli vuosi sitten ja se lyhenee 3000€ vuodessa. Autolainaa on tällä hetkellä jäljellä 22 774€. Asuntolainaa on maksettu jo viisi vuotta ja se lyhenee 4400€ vuodessa. Asuntolainaa on tällä hetkellä jäljellä 43 987€. Minun tekisi mieli kiriä ja samalla tekisi mieli vain säästää. Olen huomannut että minä elän suunnitelmien tekemiselle toistaiseksi enemmän kuin niiden toteuttamiselle, joka on vähän surkeaa. 

Jos haluaisin kiriä maksuaikataulua, niin kaikkien oppien mukaan minun tulisi maksaa autolaina pois ensin, sillä sen rahoituksessa on korkeampi korko. Viimeaikoina olen kuitenkin alkanut pohtimaan uudelleenrahoituksen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. 

Vaikka maksaisin asuntolainan pois nykyisen lainasuunnitelman mukaisessa ajassa olisin 10 vuoden kuluttua omistusasunnossa joka olisi velaton. Asunnossa jota olisi mahdollista käyttää vakuutena sijoitusasuntoon. Omat asumiskuluni olisivat vain 330€/kk ja 400€/kk vapautuisi sijoitettavaksi rahastoihin. Jos kirisit, niin kumpaa lainaa kirisit?


What do you want to do ?
New mail

4 kommenttia:

 1. Mä lähtisin myös oppien vastaisesti kirimään asuntolainaa tähtäimessä juurikin vakuuskäyttö, velaton koti, kulujen pieneneminen ja korkojenkasvun uhka. Oliko sulla korkosuoja? Nyt en muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ei ole korkosuojaa. Mulla on asuntolainassa kiinteä tasaerä, eli jos korot nousee laina-aika pitenee, en ole katsonut tarpeelliseksi siksi ottaa suojaa (ja maksaa siitä lisää). Eli mahdollinen korkojen nousu kosahtaisi suuremmin kyllä juuri autorahoitukseen. Laskin eilen illalla itseasiassa exceliin neljä eri vaihtoehtoa lainan maksusta kirien. A ja B vaihtoehdoissa 9100€ puskurin jälkeen kirisin maksuja ja 2027 mennessä olisin maksanut lainat ja minulla olisi rahastoissa 28 000€ säästössä. C ja D vaihtoehdoissa 9100€ puskurin jälkeen kirisin maksuja ja olisin velaton 2025 ja minulla olisi rahastoissa säästössä 7650€. Joka ikinen maksuvaihtoehto vaatisi kiinteitä lisätuloja. No... Ajankohtaista tämä kiriminen on vasta kun 9 000€ puskuri on kasassa. Laitoin tavoitteeksi vuodelle 2021 kasvattaa puskuria 5 000€lla. Nyt pohdin saisinko kuitenkin tuon 9 000€ kasaan.....

   Poista
 2. Tuolla tahdilla et saa autolainaasi maksettua ennen kuin auton arvo tippuu alle jäljellä olevan velan määrän. Siis yli 7v vielä jäljellä? Auto pois ja max. joku 1500 euron lintta tilalle kunnes sinulla on oikeasti varaa uudempaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista kommenttia olen odottanut ja pelännyt. Kyllähän minä tämän tiedän (mutta vielä kieltäydyn uskomasta). "On varaa" kuuluisi tarkoittaa että voit maksaa sen käteisellä, mutta tällä hetkellä "on varaa" tarkoittaa minulle vielä sitä, että selviää osamaksusta. Asenteessa on muutettavaa edelleen. Tämä asia on ratkaistava piakkoin, viimeistään tämän vuoden aikana.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina