torstai 2. tammikuuta 2014

Ai uuden vuoden lupaus? Ei, sopiva ajankohta!

Moni on kirjoitellut tekemistään uudenvuoden lupauksista. Ja aloin miettimään voisinko tehdä itse jonkinlaisen uudenvuoden lupauksen joka liityisi taloudenhallintaan. Vuosi sitten tein lupauksen käyttää vain käteistä, mutta se kaatui hyvin pian. Nyt kun järjellä ajattelen, oli se suorastaan sula mahdottomuus.

Jollekulle käteiselämä olisi varmaankin ihan mahdollistakin, mutta minulle se tuntuu varsin haastavalta. Faktahan on se, että tankkaan aina kortilla. Itseasiassa luottokortilla. En halua budjetoida bensaan, joten teen niin, että tankkaan aina luotolla ja maksan sen aina ennen kuin velka alkaa kasvaa korkoa.

Nyt olen kuitenkin opintovapaan aikana elänyt käteisellä (viikkobudjetti on vaihdellut 40-75€ välillä). Tämän lisäksi tilillä on ollut 80€ hätävararahaa jota on voinut kortilta tarvittaessa käyttää. Alibudjetointi on toiminut kohtuullisesti.

Olen tilastoinut menojani vaihtelevalla menestyksellä, aina ajoittain tarkemmin ja ajoittain heikommin. Nyt kuitenkin päätin alkaa pitämään rehellistä ja tarkkaa kirjaa kuluistani. Riskithän on ilmeiset, mutta yritän nyt kuitenkin. Tein exceliin taulukon jonka kopioin jo muutamalle välilehdelle jotka nimesin hurrrrjana tyttönä 2014, 2015 ja 2016.

Tilastointia on kaksi päivää takana ja on mennyt ihan hyvin. ;) Vielä en ole onnistunut tilannetta pyörtämään. Veli lupasi pitää 120 ostovapaata päivää.

Challenge exepted!!!!!!

Minähän lupaan saman!

3 kommenttia:

 1. Hei Taina!

  Jossain vaiheessa kirjoittelin säästöjutuista mutta onnistuin tuhoamaan kommentin mutta nyt olen uudella yrityksellä.

  Tilanteeni on siis se, että joudun keväällä palaamaan määräaikaisista (parempipalkkaisista töistä) vakkaritehtäviini ja palkkani alenee. Kylläkin olen hakenut uutta virkaa, jolloin palkka laskisi max. 200 euroa brutto/kk jos sen saan, nykyisellä vakkariviralla olisi about 400 euroa brutto/kk. Eli ei mikään katastrofi palkan bruttomäärä (noin) huomioiden.

  Asiat, joista säästän:
  1) ruoka
  syön edelleen luomulihaa aina kun se on mahdollista, kotimaisia kasviksia, laktoosittomia maitotuotteita
  b) hesari
  töihin tulee nettihesari mutta paperihesari se olla pitää
  c) oma hyvinvointi
  salimaksu ja personal trainer. Jälkimmäisestä luovun ehkä keväällä. En ennen sitä. Tämä on panostusta parempaan hyvinvointiin tulevaisuudessa.

  Asioista, joista tingin:
  a) ruoka
  Pyrin minimoimaan hävikin, tässä on paljon parantamista. Ja hyödyntämään sesonkikasvikset.
  b) lehdet. Kaikki muut paitsi hesari on lopetettu jo maksettujen tilausjaksojen päättymiseen
  c) vaatteet. Mitään ei todellakaan osteta täydellä hinnalla. Tämän olen jo aloittanut. Syksyn ainoat täydellä hinnalla ostetut vaatteet olivat vaarin hautajaisiin ostetut vaatteet. Näiden osalta hintaa pienentää se, että seuraavat hautajaiset ovat (valitettavasti) lähitulevaisuudessa.

  Lisäksi olen alkanut kyttäämään paikkoja kotiseudulta. Yhden tai ehkä jopa kahden vaativuustason alennus kannattaisi taloudellisesti, kun otetaan huomioon kotiseudun vuokrataso ja se, että voisin asua kävelyetäisyydellä työpaikasta eli myös seutulippu jäisi pois. Säästäisi 200-300 euroa per kuukausi näin.

  t. Se vakkarilukija, jolla on vain ollut vähän kiire.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Vakkarini!

   Johan onkin ollut ikävä! Kiva kuulla sinusta. Nuo suunnitelmat kuulostavat kyllä tosi hyviltä.

   Itse olen pohdiskellut lähiaikoina aika paljon vaihdantatalouden mahdollisuuksiakin. Käyppä katsomassa loppuvuoden puolelta mun luopumislista ja Tainan säästövinkit :)

   Itsellä on onneksi toisaalta nyt kokoajan sellainen olo, ettei tätä tilannetta kestä loputtomiin. Olenhan kuitenkin opintovapaalla. En oikein edes osaa odottaa millainen helpotus töihinpaluu tulee olemaan. Kuitenkin lyhennettävää oli aika paljon vielä hetki ennen vapaalle jäämistä. Vapaan haasteena onkin juuri 250€ lainan lyhennys/kk. Jos sitä ei olisi, tulisin toimeen vallan hyvin. Vaan ei kehtaa suunnitelmistaankaan luopua.

   Tsemppiä työnhakuun!! :D ....ja hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 2. Eka kohdassa piti lukea "asiat, joista en tingi" tai tokassa kohdassa asiat "joista en säästä". Kun ajattelee yhtä ja kirjoittaa toista, niin eihän se putkeen mene. Ja just kun menin työhakemuksessa kehumaan, että kirjallinen ilmaisu on vahvuuteni ;) ;)

  - vakkari

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina