maanantai 17. marraskuuta 2014

Asuntolaina

Tekemäni tarjous umpeutuu keskiviikkona, vielä en ole kuullut vastausta. Lainakuviot alkaa kuitenkin olla jo selvillä. Muutamalla sanalla voisin teille kertoa tämän hetkisestä tilanteesta.

Muutama vuosi sitten haaveilin edellisen kerran asunnosta. Kaikissa pankeissa annettiin ymmärtää, etten kelpaa. Paitsi Aktiassa. He olivat tuolloin valmiita antamaan 100% rahoituksen 90 000€ lainalle, jolla olisi katettu myös 7000€ vanhaa velkaa. Silloin hävisin tarjouskilvan asunnosta jota havittelin. Nyt olen onnellinen, ettei silloin tärpännyt.

Olen maksanut sen 7000€ velan pois oppirahojen kanssa. Totuushan oli, ettei tuo 7000€ ollut ainoa velka joka minulla oli. Oli luottokorttia ja osamaksua. Niitä en silloin vielä osannut edes ajatella velkana. Nyt olen viisaampi ja kypsempi.

Kun kävin pankeissa lainaneuvotteluja, piti osa virkailijoista minua tytönhupakkona. Yksi jopa lässytti. Ystävällisesti kerroin, etten ole pohtimassa näitä asioita ensimmäistä kertaa.

Kerroin mitä haluan ja miksi. -Asenne muuttui.

Esittelin hyvin valmistellut dokumenttini jo ensi käynnillä.

Minusta tuli haluttu asiakas.

Liian moni asiakas menee pankkiin nöyristellen. Moni sanoo, että sinne tulee mennä hattu kourassa ja nöyrällä mielellä. Suuri pankinjohtaja tekee sitten mielivaltaisen valinnan. Oletko riittävän hyvä ihminen saamaan pankkilainaa.

Menin siis jokaiseen pankkiin siten, että olin näpytellyt verkkopankissa valmiiksi ko. pankin lainahakemuksen. Lisäksi minulla oli mukanani:

*Verotuspäätös 2013
*Viimeisin palkkanauha
*Laskelma viimeisen 6kk keskiarvoisista kuukausituloista, brutto ja netto
*Laskelma viimeisen 6kk keskiarvoisista menoista
*3kk tiliotteet
*Ostettavan kohteen isännöitsijäntodistus ja edellisen kauden tilinpäätös
*Ostettavan kohteen myynti-ilmoitus
*Korkovalinta ja perustelut
*Lainan tarve ja perustelut
*Lista kysymyksistä, joita minulla on koskien juuri tämän pankin palveluita

Aina ne hieman nikotteli, ja kysyi miksi ei ole säästöjä ja kerroin, että olen maksanut velkaa pois. Eivät nikotelleet enää. Vaikka kukaan ei lopunviimein eläkesäästöäni vakuusarvoksi laskenutkaan, oli se heille osoitus säästökyvystäni.

Lopulta virkailija aina ojensi lainalaskelman ja kysyi, "no miltäs näyttää?"
Kiitin aina laskelmasta ja sanoin, että tätä täytyy todella miettiä. Tein selväksi, että suoritan lainavertailua. Nojauduin muistiinpanoihini hetkeksi ja sanoin, "että, tarjoushan tämä on muiden joukossa..." Danskebankia lukuun ottamatta tarjous ei jäänyt lopulliseksi tarjoukseksi. Aina ne paransivat kun sanoi, että tämä ja tämä mietityttää.

Sanoin myös jokaisessa pankissa, että olen ollut 30v asiakkaana Osuuspankissa, ja nyt tämä laina-asia määrittää seuraavat 30 vuotta (niinhän asia ei välttämättä ole) ja annoin myös ymmärtää, että IFissä olevat vakuutukseni siirtyvät sen pankin yhteyteen joka lainaa myöntää (sehän ei ole todellakaan mikään automaatio, vaan paras tarjous voittaa. Siinäkin asiassa!)

Kaikkien pankkien marginaalit muuttuivat, joistain palvelumaksuja poistui ja nostokulut joissain pankeissa pienenivät. Hyvä niin. Voittaja on selvinnyt. Ja omasta asenteestani ja ennakkoluulostani poiketen parhaan tarjouksen antoi lopulta juurikin OP. Eivät ilmeisesti halunneet minusta eroon. Kaikki ne kommervenkit jotka sain läpi, kerron vasta sitten jos nimet on paperissa.

Olen niin taikauskoinen ihminen, että tällainen huijaaminen ja kilpailuasetelmien luominen luo niin pahaa karmaa (vaikka se on ihan sallittua!!), että olen vakuuttunut jonkun OP:n kätyrin lukevan tätä ja ilmoittavan heti konttoriin, että korottavat Tainan marginaalia, kun se on sellainen kettu!

Tarjous oli paras, koska:

-Marginaali oli pienin (sama kuin toisella pankilla) (tämä muuttui alkuperäisestä tarjouksesta neuvottelun jälkeen)
-Pankkipalvelut katettavissa bonuksilla
-Lyhennyserä ja laina-aika oman valinnan mukainen
-Korko oman valinnan mukainen
-Lisälyhennykset mahdollisia (ilman ylimääräisiä kuluja)
-Lainaturva ei pakollinen, mutta silti edukkaampi kuin muualla (tämä muuttui alkuperäisestä tarjouksesta neuvottelun jälkeen)
-Rahoitusosuus 100% (tämä muuttui alkuperäisestä tarjouksesta neuvottelun jälkeen)

Olen saavuttanut suurimman tavoitteen kaikista. Sen lisäksi, että maksoin 13 000€ typeriä velkoja pois, olen oppinut pohtimaan raha-asioitani järjellä tunteen sijaan. Ymmärrän taloudellisen tilanteeni ja kykyni sekä valintojeni vaikutukset nykyhetkeeni sekä tulevaisuuteeni. Olen itsestäni pikkuisen ylpeä.8 kommenttia:

 1. Saat olla enemmänkin kuin pikkuisen ylpeä, mahtava kehityskäyrä, josta olisi monella opittavaa!

  VastaaPoista
 2. Mikä tuo op:een marginaali tarjous oli? Itsellä sama tilanne ja aina ollut osuuspankin asiakas, enkä mielellään vaihtaisi nytkään jos saan sieltä edullisen marginaalin. Muualla lukenut. 1% paras tarjous.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, seuraava postaus pitää sisällään yksityiskohdat lainasta.

   Poista
 3. pystytkö sanomaan marginaalin?

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti saat pian selkoa asuntokauppaasi, mielenkiinnolla odotan tämän postauksen toista osaa.

  terv. Tiistaina menen katsomaan asuntoa ja sitten ehkä pankkineuvotteluja

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina