sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Kodin valaistuksen suunnittelua.

Löysin internetistä ihan mahtavan verkkosivun. Kodin valaistus on kuluttajalle suunnattu käytännön­läheinen opas kotien sisä- ja ulkotilojen valaistuk­sesta. Oppaan on rahoittanut Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK.

Olen ahkerasti opiskellut verkkosivujen sisältöä ja pohdiskellut erilaisia valoratkaisuja asuntoon. Olen kautta aikojen ollut lisä/tunnelmavalo ihminen. Poltan kynttilöitä ja käytän pieniä pöytävalaisimia paljon tunnelman luojina. Uuteen kotiini ostan alkuun vain kattovalaisimet. Todellinen valaistustarve ja sisustuksellinen näkökulma aukeaa oikeasti vasta siinä kohden, kun asunnossa asuu ja elää. Sisustus ja luonnon valon määrä vaikuttavat asiaan oleellisesti.

Sen lisäksi, että lueskelin kodin valaistuksesta netissä ja unelmoin, kävin paikallisessa sähkö-, ja  valaisin liikkeessä. Esittelin ideoitani ja kyselin asiantuntevalta myyjältä, tarkastelin valaisin valikoimaa ja hintoja. Panin mieleeni mikä minua miellyttää ja miksi. Kävin mittailemassa asunnolla ja mietin rytmikkyyttä ja linjakkuutta. Itselleni tärkeää on myös huomioida talon ikä ja henki. Huoneet ovat lähes parikymmentä neliötä kummatkin ja kattolampun paikkoja on molemmissa yksi. Katoissa lampun paikkoja on yhteensä viisi. Eteinen, olohuone, makuuhuone, keittiö ja pieni käytävä.

Käytävään tulee plafondi. Vaihtoehtoja ei ole, sillä käytävän kaappien avaaminen ei salli roikkuvaa lamppua. Keittiön valo on keskellä keittiötä eikä ruokapöydän yläpuolella joten yleisvalo on tarpeen. Päätin hankkia eteiseen ja keittiöön samanlaiset valaisimet. Makuuhuoneen ja olohuoneen valaisimista minulla ei ole hajua, että millaiset lopun viimein sinne haluaisin joten alkuun sijoitan sinne vanhat riisipallot yleisvaloa tuomaan. Valon tarpeen konkretisoituessa voin sitten miettiä niitä lisää. Jalkalamppuja ja pöytävalaisimia ajatellessani tulen suorastaan hulluksi. Gillbert Davidit ja Pentikin pallojalat pyörivät mielessä. Voisin ihailla lamppuja ikuisuuden. Käytän usein design -tuotteita tuomassa inspiraatiota toteutukselleni, mutta harvoin lopulta kuitenkaan hankin nimekkäitä tuotteita. Nykyään pihistelen ja haluan löytää halvan ja joskus myös innovatiivisen keinon toteuttaa jokin juttu tai hankinta.

2 kommenttia:

 1. Oletko harkinnut tuon käytävän kaapinovien korvaamista liukuovilla? Itselläni tuo on edessä koska kaapin läheisyyteen on edellinen asukas asentanut ilmalämpöpumpun jolloin lähimmän yläkaapin ovi ei mahdu aukeamaan täysin, ja jäähän siihen aina enemmän tilaa liukuovella kun ovien aukominen jää pois :)

  Mitenkäs led-kiskot tai led-nauhat, oletko tutustunut? Keittiössä esimerkiksi aivan loistavia työtasovaloina, helppo asentaa yläkaapiston alareunan taakse ja yhdistää valokatkaisimeen. Monivärisäätimellä varustetuista saa jopa tunnelmavalaistusta aikaiseksi kun värivaihtoehtoja on useampia. Noita voi käyttää hyvin myös isommissa tiloissa, kattoon ankkuroidaan halutun kokoinen levy tietylle etäisyydelle katosta ja tämän levyn päälle asennetaan ledivalot jotka sitten heijastavat valoa katon kautta ympäri huonetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole harkinnut liukuovia lainkaan. Syynä on yksinkertaisesti kauniit, tummat, alkuperäiset 40- luvun kaapinovet joissa myös lukkomekanismi toimii. Tila on sellainen, jossa plafondia ei juuri edes huomaa. Ovien vaihtaminen olisi siis turhaa ja myös tarpeeton menoerä. Lednauhaa olen harkinnut välitilaan juuri siitä syystä, että keittiön laatotus on yläkaappiin saakka ja lippa puuttuu. Ts. häikäisyriski on suurempi. Vapaata katkaisijaa ei ole, mutta täytyy katsoa mitä sähkömies sanoo ja ideoi. Vanhassa asunnossani jossa asuin vuokralla muutama vuosi sitten, oli nimenomaan katossa kuituja. Kivan näköisiä ne olivat, mutta madalsivat matalan rivarin kattoa entisestään. Nyt 40 -luvun taloon ainakaan juuri nyt ne eivät tunnu sopivan, varsinkin kun katto on ainut kohta, joka ei remonttia kaipaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina