maanantai 23. helmikuuta 2015

Sitä saa mitä tilaa

Olen aika-ajoin tehnyt unelmakarttoja. Aarrekartan tai unelmakartan idea perustuu tulevaisuuden muistelu -tekniikkaan. Tekniikasta löytyy informaatiota ihan googlaamalla, ja lyhykäisyydessään tulevaisuuden muistelun ideana on rakentaa visio tulevaisuuteen ja rakentaa silta nykyhetken ja tulevaisuuden välille. Tavoitteiden ja toimintamallien hahmottaminen ohjaa kohti unelmaa lähes huomaamatta.

Uudessa työpaikassani tulee pian vuosi täyteen. Löysin juuri unelmakartan jonka tein muutama vuosi takaperin. Sen jälkeen etappeja on saavutettu mukavasti. Velat on maksettu, laskutili pyörii, budjetti on sopiva, asunto on ostettu, YAMK -opinnot suoritettu, työpaikka vaihdettu ja ylennys saatu.

Seuraava etappi on seuraava ylennys. Nykyinen tehtäväni sisältää esimiehen sijaistamista tarvittaessa. Pian esimies on kuukauden lomalla ja saan sinä aikana osoittaa osaamistani organisaatiossa. Esimieheni siirtyy toisiin tehtäviin ensi syksyyn mennessä ja havittelen hänen paikkaansa.

Tuossa tavoitteessa piilee muutamakin motiivi. Jos toiveeni toteutuisi, saisin itse suunnitella työaikani. Se vapauttaisi enemmän aikaa harrastuksille ja omille projekteille. Avoimen yliopiston tarjontaa on tullut tarkkailtua jo hetken aikaa. Ensi syksynä voisin aloittaa muutamia kursseja tai vaikkapa tosissaan alkaa valmistelemaan haavettani osa-aikaisesta yrityksestä. Tulevaisuus selviää sitten kun selviää, mutta nyt on pakko sanoa, että vuodet 2010 -luvulla ovat olleet elämäni toistaiseksi parasta aikaa. Olen saavuttanut sen mitä olen tavoitellut.

Leikittelin nyt ajatuksissani ja paperilla, seuraavaa kymmentä vuotta samalla pohdiskellen kulunutta kolmea vuotta, jota olen tämän blogin parissa elänyt. Tavoitelistani kasvoi pitkäksi, etappejakin on monta. Ohessa nyt tavoitelistani, joka liittyy tämän blogin aiheisiin. Laihtumiset, matkahaaveet ja opintokuviot on siis jätetty nyt pois tästä listasta. Samassa jo saavutetut tavoitteeni, jotka onkin tuttuja jo entuudestaan.

1. Eroon pikavippikierteestä (toteutui 11/2011)
2. Opintolaina maksettu (toteutui 12/2011)
3. Luottokortit maksettu (toteutui 5/2012)
4. Osamaksuista päästy eroon (toteutui 8/2013)
5. Autolaina maksettu (toteutui 4/2013)
6. Asuntosäästäminen aloitettu (toteutui 8/2014)
7. Joustoluotto maksettu (toteutui 10/2014)
8. KOTI ostettu (toteutui 10/2014)
9. 2 000€ hätävara rahasto kerätty  (2015)
10. Remonttivelat maksettu (2015)
11. Tuloja on kasvatettu (2015)
12. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2016)
13. Auto ostettu käteisellä (2016)
14. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2018)
15. Säästäminen sijoitusasuntoa varten aloitettu. (2018)
16. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2019)
17. 5 000€ säästetty sijoitusasuntoa varten. (2019)
18. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2020)
19. Sijoitusasunto ostettu (2020)
20. 3 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2021)
21. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2021)
22. Tuloja on kasvatettu (2021)
23. 3 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2022)
24. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2022)
25. 3 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2023)
26. 10 000€ kodin asuntolainaa maksettu (2023)
27. Koti on velaton (2024)
28. 10 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2024)
29. 10 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2025)
30. 10 000€ sijoitusasunnon lainaa maksettu (2026)
31. Sijoitusasunto on velaton (2027)

Ikinä en ole suunnitellut näin pitkälle ja tarkkaan mitään. Vuonna 2027 olen 42 -vuotias. Utopistiselta tuntuu, mutta jos asiat menee yhtään tähän suuntaan, olen varsin tyytyväinen.

Tuo 10 000€ vuositahti voi kyllä olla aivan liikaa, mutta sillä nyt haluaisin kuitenkin lähteä unelmoimaan.

Pahimmassa tapauksessa joku prinssi saapuu ja pyyhkäisee jalat alta ja seuraavat kaksitoista vuotta menee velkaa kasvattaessa jossain lähiössä samalla kun kituutan kotihoidon tuella. No katotaan. Ikinähän minä en ole haaveillut perheestä, mutta onhan sitä hullumpiakin asioita tapahtunut.

Mitä sinulla on kartassasi? Se voi olla lista, jana tai vaikka lehdestä leikattuja kuvia. Suosittelen, tekee hyvää ja on mukavaa puuhaa. Mutta tosiasia on, että unelma aktivoituu vasta, kun se altistetaan dialogille. Siispä tee kaverin kanssa, kerro siitä kaverille tai kirjoita vaikka blogiin, niin unelmat muuttuvat suunnitelmiksi!

26 kommenttia:

 1. Kyllä nuo aarrekartat on vaan niiden haahuilua joilla menee hyvin. Suomeksi silkkaa roskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoinen näkökulma. Itse olen käyttänyt ko. menetelmää työelämässä ensisijaisesti ihmisten kanssa, joilla menee aivan päin helevettiä ja palaute on ollut positiivista. Siispä suosittelen oikeasti kokeilemaan. Vaan eipä mitkään välineet ole aina kaikkien juttu. :)

   Poista
  2. Joilla menee hyvin :O Minulla on pienipalkkainen työ. Minulla on vakava fyysinen sairaus ja sen rinnalla keskivaikea masennus enkä tiedä kauanko olen enää työelämässä. Masennusta vastaan voin taistella, mutta tätä fyysistä sairautta vastaan en voi. Mutta aarrekartta & haaveet ja unelmat. Niitä täytyy olla, muuten ei jaksaisi päivästä toiseen. Tässä näkökulma siitä, että toisia meistä kantaa nämä haahuilut :)

   Poista
 2. Oot saanu todella hienosti ja mun mielestä myös nopeasti tavoitteitasi suoritettua. Ja tavoitteita on hyvä olla myös tulevaisuudelle :) Mua kiinnostais itseäni suorittaa YAMK opinnot. Oliko se kuinka vaativaa ja miten kauan sulla siihen meni? Töiden ohessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Nyt jälkikäteen pohdittuna tavoitteet taitaa olla hieman utopistisia.. Katsotaan, yrittänyttä ei laiteta. Kaksi vuotta se YAMK kesti ja työn ohessa. 10/2013-2/2014 olin opintovapaalla. Olihan se rankkaa, mutta kannatti! Jos haluat aiheesta yksityisemmin keskustella niin laita meiliä tarkanmarkantaina@gmail.com

   Poista
 3. Vai on täysin rahattoman ja tulevaisuudettoman kanssa leikkaa liimaa puuhailu ratkaisu? Huomaa kyllä että viranhaltija puhuu

  VastaaPoista
 4. Opittu on, että tarkkana saa olla, mitä universiumilta toivoo. Tahtoo toteutua ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 5. Tällaisen aarrekartan tekeminen voisi olla mielenkiintoinen juttu. Josko saisi omat tavoitteet selkeytettyä. Hienosti olet kyllä omiin tavoitteisiisi päässyt! :)

  VastaaPoista
 6. Minä olen kokeillut kartan tekemistä muutama vuosi sitten ja kyllä toteutui kaikki toiveet pilkulleen, myös ne vähiten itsestäni riippuvaiset ja kaukaisimmalta tuntuneet. Uskon alitajunnan voimaan, kyllä elämä todellakin on pitkälti omissa käsissä.

  VastaaPoista
 7. Hei,

  Mitenkä projektit etenee? Ei ole uusia kuulumisia ilmestynyt tän tekstin julkasemisen jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Täällä taas. Tuskallisen pitkä tauko välissä, mutta nyt taas linjoilla. Olisipa mukavaa kuulla Vanhan Kehnon kuulumisia myös :)

   Poista
 8. Hei missä Taina luuraa? Olisi kiva kuulla kuulumisiasi!

  VastaaPoista
 9. Tämä blogi taitaa olla kuallut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se vähän, mutta nyt olen taas linjoilla!

   Poista
 10. Oli kun olisi mukava kuulla taas kuulumisiasi!!

  VastaaPoista
 11. Hei, olisi mukava kuulla kuinka olet toteutunut tavoitteisasi viimeisen postauksen jälkeen.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, Tavoitteita ei kaikkia ole todellakaan edistetty. Nyt taas linjoilla pitkän tauon jälkeen!

   Poista
 12. Olis kiva kuulla Taina kuulumisiasi! Luin taas blogisi läpi ja sain motivaatiota oman talouden hallintaan.

  VastaaPoista
 13. Luin taas blogisi läpi (olen sen tehnyt aiemminkin...) ja olisi niin mukava kuulla kuulumisiasi... Kolme vuotta on mennyt niin olisi upeaa tietää missä olet elämässäsi nyt :)

  VastaaPoista
 14. Very good post. I definitely appreciate this site.

  Thanks!

  VastaaPoista
 15. Vieläkö Taina seuraat tätä blogia? Mikäli näet tämän viestin niin olisi mukava kuulla miten lainan lyhentäminen ja säästäminen on edennyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei TVD! Täällä taas, aivan liian pitkä tauko välissä, mutta täällä ollaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina