sunnuntai 27. joulukuuta 2020

S mobiilin omat ostot - 2020 havaintoja osa 2

Tämä julkaisu on jatko-osa S mobiilin kulujen 2020 tarkasteluun. Ensimmäisessä osassa katsoin muita tapahtumia. Nyt keskitytään ruoka osioon ja uusiin ominaisuuksiin joita apissa on.

Menot 2020 Ruoka

Ruokaan meni 2946€ 12kk aikana eli keskimäärin hieman alle 250€ kuukaudessa. Pitkään minulla on ollut kauppabudjetin sijaan käyttövarabudjetti 400€/kk joka on pitänyt sisällään ruokaostokset, joten tämä on ihan mallillaan. Uskon, että todellisuudessa kauppaan on mennyt n 300€ kuukaudessa eli tässä keskittäminen ei ole toteutunut. Olen aiemminkin puhunut siitä haasteesta, että 2,35€ ostoja (pepsi max) tulee tehtyä sieltä täältä ja samoin nykyään 8,30 maksavia tupakka-askeja (herranjumalakuntoihinta on noussut). Nyt kaikki jossain kohtaa tupakan polton lopettaneet saavat multa raikuvat aploodit. Ja ne kaikki jotka ovat laillani aloittaneet uudelleen, saavat kymmenen sata raipan iskua. Huoh.

Apin mukaan tupakkaan on mennyt 1010€, joka on 34% kuluista. Tämä pitää varmaan ihan paikkaansa. Muut kategoriat jakautuivat seuraavasti:

 • Maitotaloustuotteet 668€
 • Juomat 225€
 • Ravintovalmisteet 173€
 • Vihannekset 155€
 • Kahvi, tee 105€
 • Liha ja eines 96€
 • Leipomotuotteet 85€
 • Säilykkeet 83€
 • Pakasteet 82€
 • Hedelmät 76€
 • Leipomotuotteet (teoll.) 59€
 • Makeiset 54€
 • Viljatuotteet 30€
 • Liha 16€
 • Hedelmä ja marjavalmisteet 12€
 • Mausteet ja leivonta 10€
 • Sokeri 3€
Jako näytti ihan oikealta, muutama kysymys kuitenkin heräsi. Miksi leipomotuotteet on jaettu kahtia ja miksi niihin on mennyt noin paljon rahaa? Ostetun lihan määrä yllätti myös (olenhan kasvissyöjä). Ja mitä kummaa on ravintovalmisteet?

Maitotaloustuotteet 668€

Hei voi morjens. Ajattelin että juu, maitoa, piimää ja rahkaa on tullut syötyä, mutta tästä 400€ on mennyt juustoon. APUA. Eikä mihinkään ihaniin ja kalliisiin homejuustoihin, vaan ihan perus juustoon. Okei, raejuustoon on mennyt 100€ ja ruoan valmistuksessa käytettyihin juustoihin (feta ja halloumi 30€) sitten 100€ aamupalajuustoon ja 170€ oltermanniin (ja toisiin vastaaviin merkkeihin edamiin ja muuhun). Tämä todistaa uskomukseni siitä että syön ihan terveellisesti mutta syön aivan saatanasti leipää. Ei hemmetti!

Juomat 225€

Alkoholijuomien osuus on tästä 5€, mutta siitä huolimatta voi puolestani juopoksi haukkua koska minulla todellakin on addiktio. Pepsi Max toistuu riveillä kerta toisensa jälkeen. Muiden juomien osuus (vichyt ja energiajuomat ym.) on noin 40€ ja peppeen on mennyt 180€ ja tässä kategoriassa keskittäminen ei edes toteudu. Olen järkyttynyt. 

4x 2l pulloihin 30€
2x 1,5l pulloihin 45€
1,5l pulloihin 20€
0,5l pulloihin 95€

Voisin ainakin koettaa jättää pikkupullojen ostamisen vähemmälle tai ostaa niitä lavoittain. Voi kumpa kuulisit tämän kiroilun määrän mikä jupinana täällä näppäimistön äärellä kuuluu. Minua hävettää.

Ravintovalmisteet 173€

Aiemmin ihmettelin että mitä kummaa on ravintovalmisteet, mutta minulla tähän kategoriaan kuuluu näemmä: Salaatinkastikkeet ja ketsuppi 26€, Lemmikkien ruoat 72€, lemmikkieläin tarvikkeet 19€ ja mehukeittoa 56€. Olen yllättynyt paitsi siitä että mehukeitto on täällä myös siitä, että olen käyttänyt lemmikkiin näin paljon rahaa. Olen nimittäin lisäksi ostanut ruokaa verkkokaupasta. Tunnustan että olen kokeillut kaikenlaista, ostellut herkkuja ja leluja. Ja voisin ostaa niitä lisää loputtomasti ilman että se harmittaisi yhtä paljon kuin kaikki syömäni juusto :D

Vihannekset 155€

Tämä lienee aika helposti arvattavissa. Eniten menee kurkkuun ja tomaattiin, sitten muihin kasviksiin (paprika, salaatti, kukkakaali, kesäkurpitsa jne) ja kolmanneksi eniten juureksiin. Eli aikalailla sen mukaan mikä on niiden hintasuhde. Kaikkea tältä osastolta syön ja mielelläni. Surullista on huomata se, että kasviksia olen ostanut huomattavasti enemmän aikavälillä 3/2020-7/020 eli kun olen ollut etätyössä ja lomalla. Toki kasvikset on tänä aikana halpojakin, mutta toki kokkailuun on ollut paremmin aikaa.

Liha ja eines 96€

Tässä oli tosiasiassa lihaa vain alle 3€, olen näemmä ostanut yhden paketin kultakalkkunaa yökyläilijöille. Jos söisin joka viikko paketin kalkkunaa menisi siihen 150€ vuodessa. Vitsit liha on kallista... Sama 3€ oli mennyt yhteen kasvisnakkipakettiin. Olen näiden kanssa vielä uusi. Leipomoeinesvalmisteisiin oli mennyt 17€ siellä oli kolmioleipiä ym. Eineksiin oli kuitenkin mennyt 73€ kokonaisuudessaan joka kuulostaa omaan korvaani aika paljolta. Sieltä paljastui kaksi selvää voittajaa: Pinaattiletut 19€ ja Boltsi siemenpyörykät 15€, muita hankittuja oli mm. perunasalaattia, pinaattikeittoa jne. Ihan tuttuja juttuja kun palauttelee mieleen. 

Leipomotuotteet (tuore) 85€

Minä jo säikähdin että olenko käynyt paistopisteellä näin paljon, mutta tuoreen ruokaleivän osuus oli 78€ (mm. real ja ruispalat), konditoriatuotteisiin on mennyt 3€ kääretorttupalaan ja paistopisteelle 4€ nämä oli kaikki yksittäisiä ostettuja riisipiirakoita :D

Leipomotuotteet (teoll.) 59€

Ei jumalavita. Eihän nämä mitään leipää ja pullaa ole vaan sipsejä. Vaikuttaa vakavasti siltä, että olen ostanut vähintäänkin pussin sipsiä /kuukausi. Eihän tämä sinällään ole vakavaa, mutta ei se nyt imartelekaan. Käppyrän toiminnasta päätellen voin kertoa, että huhtikuussa, elokuussa ja joulukuussa on ollut varsinainen sipsivalio dippeineen päivineen..

Makeiset 54€

Joulukuussa on mennyt eniten rahaa makeisiin. Joulusuklaat ym. Tämä kuitenkin vahvistaa käsitystäni entisestään. Ostan harvoin (parin kuukauden välein) kauppareissulla karkkipussin tai suklaalevyn. Se ei säily kolmea sekuntia kauempaa. Tupakkaa ostaessani ostan yksittäisen patukan tai pastilliaskin. Näihin menee keskimäärin 2,5€/kk ei paha. 

Liha 16€

Ajankohdasta voin päätellä että olen tehnyt kahdesti talkooruokaa ystäväni rakennustyömaalle. En siis näemmä ole ryhtynyt tietämättäni lihaaniksi. Muissa kategorioissa ei ollut sen enempää ihmeteltävää.Ostosteni kotimaisuusaste oli 62% joka on mielestäni aika hyvä ajatellen etten pahemmin ole kiinnittänyt siihen huomiota. Muovikasseista kun aina puhutaan, niin olen ostanut 38 muovikassia S kaupasta ja varmaan sen 12 lisää muualta. yhteensä siis 50 kassia. Näiden määrän voisin puolittaa ja silti riittäisi roskapusseiksi.

Olipahan paljon läpikäytävää. Käytin aineiston tiirailuun ja kirjoittamiseen aikaa lähes 3,5h mutta kyllä se kannatti. 

Tästä muutama ajatus vuodelle 2021
 • Kiinnitä lisää huomiota kotimaisuuteen
 • Hanki reseptit särkylääkkeisiin
 • Älä osta muovikassia ellei ole pakko
 • Osta Pepsi Maxit bulkkina ja vähennä sen juontia. 
 • Mieti voisitko syödä vähemmän leipää?
 • Keskitä niin saat hyvät aineistot

What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina