tiistai 15. joulukuuta 2020

Kuinka maksaa 14 000€ velkaa 33 kuukaudessa?

@puudelinberberi kysyi Instagramissa "Kuinka maksaa 15k velkaa pois 33 kuukaudessa?" ja lupasin kertoa parhaat vinkkini oman tarinani pohjalta. Jos haluaa oppia kuinka voi tehdä mahdollisimman monta erehdystä, velkaantua lisää ja ottaa kärsimyksestä kaiken mahdollisen irti, suosittelen lukemaan koko blogini läpi alusta alkaen. 14 000€ ja 33kuukautta tarkoittaa, että olen maksanut keskimäärin 424,2424€ velkaa kuukaudessa. Kuitenkin osaan kertoa, että minulla on ollut kausia jolloin maksoin 400, kausia jolloin maksoin 300, 200, 100 ja viisisataa. Joinakin kuukausina maksoin jopa 1000€ kuukaudessa velkaa pois. Ajatellen että ensimmäiset ryhtiliikkeet on tehty 2011 ja lopulta olin velaton lokakuussa 2014, mutta karkeasti voidaan ajatella että n. 5000€ vuodessa oli minun lyhennysvauhtini. Tasaisentappava.com

Nyt kun jälkikäteen mietin niin näistä asioista oli minulle merkittävästi hyötyä projektissa. Enemmän ja tarkemmin monista asioista voit lukea täältä.

1. Hyväksy että myös osamaksut ovat velkaa. Listaa kaikki velat ja niiden korot ja minimilyhennykset.

2. Seuraa kulutustasi kuukauden ajan ja rakenna siltä pohjalta kuukausi ja vuosibudjetti.

3. Tee maksusuunnitelma debt snowball -menetelmällä. Päätä minkä velan maksat ensimmäisenä ja laita kaikki ylimääräinen raha siihen velkaan. Innostut sitä mukaa enemmän kuin onnistut.

4. Perusta laskutili. Talleta laskutilille heti palkasta se summa joka sinulla menee laskuihin.

5. Talleta laskutilille myös se summa, joka sinulla menee kuukaudessa lyhennyksiin.

6. Talleta laskutilille myös se summa, joka sinulla menee kuukaudessa säästöön.

7. Pohdi mistä voit luopua. Hanki lisätuloja ja maksa velkaa. Keksi itsellesi hölmöjä haasteita

Haluan siis sanoa, että vaikkakin velan maksu on tärkeää ja mm. veronpalautukset, lisätulot ja kesälomarahat voi kohdistaa velkojen lyhentämiseen, ei velkojen maksu voi pohjautua näihin lisätuloihin, onnenkantamoisiin tai vaikka Veikkauksen interventioihin. 

Velat saa maksettua kun rakentaa taloutensa niin, ettei se ole jatkuvasti kriisissä. Isoin tekijä omassa muutoksessani ja taloudenhallinnassa vielä tänäkin päivänä on laskutili ja budjetointi. Kun vakuutuslasku (270€) tulee joka kolmas kuukausi, ei ole sitä tilannetta että olisin joka kolmas kuukausi kriisissä tai minulla olisi 270€ vähemmän rahaa. Kun laitan 90€/kk talteen sitä varten ei tätä ongelmaa ole tai lisävelkaa tule. Tai kun en maaliskuun lopussa havahdu siihen että huhtikuussa pitäisi päästä lapin hangille, en maksa reissuvelkaa vielä kesäkuussakin. Saatko kiinni ideasta? Suunnittelu tuo turvaa ja lopulta sen, että on helppo hengittää. Vaikka sinulla olisi velkaa. 

Nyt toivon että olisin säästänyt samalla enemmän. Nyt toivon etten olisi tehnyt uutta velkaa. Nyt toivon että olisin oppinut tämän kaiken pienituloisempana. Ajatella jos minulla ei olisi ollut vuonna 2018 lainkaan velkaa ja minulle olisi jäänyt käteen kuitenkin joka kuukausi 3000€, olisin voinut säästää 800€ kuukaudessa. Olisin saanut kasaan kymppitonnin. Mutta minäpä makselin lainoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina