torstai 24. lokakuuta 2013

Kirsi, Terhi ja Himoshoppaajan heitteille jättö.

Eilinen Kirsi ja himoshoppaajat jakso sai suuren v*tutuksen aikaan allekirjoittaneen pääkopassa. Jaksossa esiintynyt nuori nainen jätettiin mielestäni heitteille rahaongelmiensa kanssa. Olen ihmetellyt formaattia itsekseni jo aiemmin, mutta eilinen oli mielestäni pohjanoteeraus. Ohjelmassa keskityttiin visioimaan tulevaisuutta ja miettimään mitä tilanteelle voisi tehdä pitkällä aikavälillä. Sadun hätä oli kuitenkin akuutti.

Kaikki meistä tietää sen (tai minä tiedän ainakin), että kun raha-asioissa menee heikosti, on järjellä ajatteleminen haastavaa, koska tunteet ottavat vallan. Tunteita koitetaan hillitä negatiivisella taloudellisella käyttäytymisellä.

Sadulle kierrellenkaarrellen kerrottiin, mitä hänen kannattaisi tehdä, mutta konkreettinen kannustus ja ohjaus jäi vähälle. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen meni kuukausi ennen kuin Terhi vieraili Sadun luona uudelleen. Akuuttiin hätään olisi ollut muitakin ratkaisuja kuin eräpäivien siirto (joka sekään ei Sadulta itsenäisesti onnistunut.) Ohjelmassa mainostetaan, että nyt laitetaan himoshoppaajat kuriin! Ja paskan marjat. Kirsi tai Terhi eivät edes yrittäneet sanoa rehellisesti tilanteen vakavuutta. Sadulla oli kaapit täynnä rytkyjä. Kirppistä pystyyn. Sääntö numero yksi on aina, ettei saa tehdä uutta velkaa! Jos ei ole toimeentuloa, ei ole muuta mahdollisuutta kuin myydä omaisuuttaan. Eilinen jakso muutti Kirsi ja himoshoppaajat sarjan silmissäni lifestyle ohjelmasta sosiaalipornoksi. Ainoa konkreettinen tuki jota sarjasta annettiin, oli vinkki kunnallisesta velkaneuvonnasta ja takuusäätiöstä. Väitän, että hänen kohdallaan kuitenkin ulosotto olisi vielä voitu välttää. Vaikka Satu sarjan jälkeen olisikin saanut mentyä velkaneuvontaan, olisi veloista osa ehtinyt jo mennä perintään, ja velka kasvaa kasvamistaan.

Onneksi mielipahaani paransi taas tämänpäiväinen jakso Kukkaron herraksi -sarjasta. Jaksossa lievästi kehitysvammaista Tyttiä luotsattiin kohti itsenäisempää elämää. Jollekin itsenäisyys tarkoittaa 100€ hallitsemista. Asia oli mielestäni hyvä, vaikka äiti tukikin Tytin kärsimättömyyttä ostamalla Tytille älypuhelimen osamaksusopimuksella.

Edelleen kuitenkin mielestäni paras henkilökohtaista taloudenhallintaa käsittelevä televisiosarja on ollut Big Spender/Elät yli varojen, joka pyöri televisiossa Suomessa vuonna 2009. Hyvää sarjassa mielestäni oli suoruus ja kaunistelemattomuus. Elä tee velkaa, maksa laskut, hanki lisätuloja, suunnittele -simppeliä ja mahdollista. Ohjelmaan osallistuvat joutuivat katsomaan peiliin, ja muuttamaan käyttäytymistään. Jos muutosta ei meinannut tulla, kävi bootseihin pukeutunut juontaja pitämässä "motivaatiopuhetta" -eli karjumassa, kunnes alkoi tapahtumaan.

Uutena televisiovinkkinä pakko mainita ruotsalainen sarja nimeltä Lyxfällan. Sarja pyörii ruotsin telkkarissa TV3:lla, eikä taida olla suomeksi tekstitettynä saatavilla. Ylemmästä linkistä pääset nettiteeveeseen josta jaksoja on kuitenkin katsottavissa ruotsiksi. Sarjasta pyörii jo 15. tuotantokausi, eikä ihme. Katsoin juuri jakson numero 8. Vaikka ruotsinkielen taitoni ei olekkaan kovin ihmeellinen ymmärsin keskeiset lauseet, kuten: "Oletko sä siis ihan tyhmä?" ja "Tajuutko, että oot priorisoinut 4500krn tällaiseen paskaan?" Jäin heti koukkuun. Kaipa minä salaa toivoisin, että joku kovistelisi itseäni vastaavalla tavalla...

14 kommenttia:

 1. Samaa mieltä tuosta Himoshoppaajien sarjasta. Tuntui, että Sadulle teki aika vaikeaa kertoa tuossa lopuksi siitä, miten oli "onnistunut" valmennuksen aikana. Velkojen maksu ei ollut edistynyt, vuokrat oli jääneet taas rästiin, velkaneuvojaa ei ollut tavannut ja silti elämä vaikutti kovasti paremmalta. Olikohan ihan noin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta. Taisi olla maksettuja kommentteja :(

   Poista
 2. Kirsi ja Himoshoppaajat -sarja on ihan turhake! En edes ole katsonut tätä viimeisintä osaa. Täytyy kurkata Lyxfällän kun sitä on niin monet kehuneet, joutuu vaan pinnistelemään kehnolla ruotsinkielen taidolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä siinä minun ruotsikielen taidossanikaan mitään kehuttavaa ole. Ihmeen paljon kuitenkinymmärsin. :) Siispä suosittelen!

   Poista
 3. Minulta jäi sarjan katsominen alkumetreille, heti ensimmäiset jaksot alkoivat ärsyttää niin paljon. Miten talousvaikeuksissa auttaa "kirjoita 20 asiaa joita sana raha tuo mieleesi"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samaa mietin itsekkin. Tein tuon harjoituksen aiemmin, enkä siitä paljoa kostunut. Kaippa siinäkin taas voisi vertailua suorittaa ja vaikka tehdä listauksen uudelleen sitten kun kaikki velat on maksettu.

   Poista
  2. Kaipa siinä koiteltiin kaivaa syitä miksi rahankäyttö on holtitonta. Ja sieltä kait jotain syitä kaiveltiinkin, ettei haluaisi vaikuttaa pihiltä jne.
   Omaan makuun ehkä turhan viihteellisen tuntuinen tuo ohjelma.
   Itseä ärsytti eniten miten ei painoteta että jos rahaa on maksetaan eka vuokra tai muu asuminen + sähköt ja jos rahaa on niin sitten muut laskut. Tärkeintä on pitää katto pään päällä.

   Mutta kiitokset mukavasta blogista...

   Poista
  3. No sanoppa muuta! Kiitokset kiitoksesta, kiva että viihdearvo pysyy yllä ;)

   Poista
 4. Olen katsonut jokaisen osan ja tein myös " 20 rahaan liittyvää asiaa" tehtävän. Minua kiinnostaisi, mitä heille kuuluu nyt? Auttoiko valmennus ihan oikeasti? Enkä ymmärrä tätä jokaisen osan lopussa tapahtuvaa maljojen nostamista. Palkinto olisi voinut olla jotain ihan muuta. Odotin sarjalta niin paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitin etsiä livin nettisivuilta asiasta, mutten löytänyt blogia tai videopätkiä. Ei muutakun meilaamaan Kirsille ja Terhille ja toivomaan välitsekkausjaksoa.

   Poista
 5. Hiukan ihmetyttää myös ne ohjelman talousvalmentajan kommentit mitä löytyy netistä. Että sijoitusasunto ja asuu itse vuokralla! Kyllä siinä sijoitusasunnossakin on riskinsä ja vaatimuksensa.

  Ohjelmassa ei anneta riittävää aikaa todelliseen muutokseen ja miksi säästäminen palkitaan tosiaan niillä maljoilla? Miksei niissä maljoissa voi olla vaikka itse tehtyä juomaa, esim. raparperimalja tms. itse edullisesti valmistettu juoma. Ja todellisesta kitkutusarjesta nauttimiseen olisin keksinyt keinoja vaikka kuinka. Viim. jaksossa olisin haastatellut vaikka minimalistiblogin pitäjää, kirpputoriasiantuntijaa tai marttaliittoa. naisella oli koti täynnä tvaraa, olsi tullut nautittvamapi koti ja saanut rahaa kun olisi myynyt puolet niistä tarvaroista. konkretia puuttuu kautta linjan. terv. säästökuurilla oleva lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa säästökuurilainen! Olet niiiiin oikeassa. Olen aivan samaa mieltä. Konkreettiset neuvot ja apu on aina parasta!

   Poista
 6. ihan hyvä ohjelma. olen katsonut kaikki osat. toki omaisuutta voisi myydä vähän reippaammalla kädellä. jos kerta on kerinnyt kauheasti kuluttamaan kaikkeen turhaan voisi siitä saada vielä jotain euroja takaisinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän Sadun jakso ei ole tainnut nyt uusinnoissa vielä tullakkaan. Koen kyllä, että osa jaksoista on ollut ihan asiallisia ja asiakkaat ovat varmaan saaneet tarvitsemansa avun. Itsestäni tuntuu lapsettomana ihmisenä kummalta, että lain perheen äitejä on jaksossa pyydetty myymään omaisuuttaan. Nuoria ei ole vaadittu myymään mitään tai luopumaan rakennnelynsistä. Nuorille olisi mielestäni pitänyt painottaa sitä, ettei uutta velkaa tehdä ja asuminen tulee aina ensin!!! Vaikka vuokrarahalla saisitkin lyhennettyä ellokset ja muut, on niitä turhaa lyhennellä jos ei ole kotia.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Mikäli haluat nähdä vastaukseni vaivattomasti, voit ruksittaa ruudun ILMOITA, ja vastaukseni tulee sähköpostiisi. -Taina